Siirry sisältöön

Heijastimet heilumaan ja valot päälle

Syksyn edetessä aamut ja illat hämärtyvät yhä aikaisemmin.
Nyt onkin aika tarkistaa lapsesi heijastimet ja pyörän valot.
Heijastimen ja pyörän valojen käyttö on tärkeää, sillä vaikka lapsi huomaisi auton, ei autoilija välttämättä huomaa lasta hämärässä. Myös valaistussa taajamassa autoilijoiden voi olla vaikea havaita pimeällä liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Hyvä heijastin on CE-hyväksytty (EN13356). Tällöin voit olla varma, että heijastimessa on riittävästi heijastavaa pintaa ja materiaali on tarkoitukseen sopivaa. Heijastimia kannattaa kiinnittää kaikkiin takkeihin, laukkuihin ja reppuihin. Heijastimien kohdalla enemmän on parempi: Mitä useampaa heijastinta lapsi käyttää samanaikaisesti, sen paremmin hän erottuu liikenteessä! Muista esimerkki – Käytäthän myös itse heijastimia?

Laki velvoittaa pyöräilijää käyttämään valoa hämärän ja pimeän aikaan. Pyörän valo auttaa autoilijoita ja muita tienkäyttäjiä havaitsemaan pyöräilijän. Valon käyttö on tärkeää, vaikka itse näkisi ajaa ilman valoa. Pyörän etuvalo voi olla tavanomaisen valon sijaan vaikkapa otsalamppu.

Heijastimien ja pyörän valojen kunto on hyvä tarkistaa joka syksy. Pyörän valojen tulee palaa kirkkaasti. Heijastimen kunnon voi testata yhdessä kotona. Laittakaa heijastin pimeään huoneeseen yhteen nurkkaan ja menkää huoneen toiseen nurkkaan mahdollisimman kauas heijastimesta. Sytytä taskulamppu ja pidä sitä noin nenäsi korkeudella lampun valokeila heijastimeen päin suunnattuna. Jos heijastin loistaa häikäisevän kirkkaana, on se todennäköisesti vielä käyttökelpoinen, mutta hailakkaana loistava heijastin tulisi korvata uudella.

Lisätietoja heijastimen käytöstä löytyy Liikenneturvan nettisivuilta: https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/heijastin

Voit testata yhdessä koululaisesi kanssa, miten heijastin auttaa autoilijaa näkemään jalankulkijan paremmin. Kokeilkaa animaatiota Liikenneturvan nettisivuilla: http://extrat.liikenneturva.fi/heijastin/

Kunnanvirasto:
Pappilanniementie 9, 13880 Hattula
hattulan.kunta@hattula.fi

Kunnan palvelupiste:
050 577 8722
palvelupiste@hattula.fi
Avoinna ma-pe 8-15

Tilavaraukset:
timmivaraukset@hattula.fi

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram