Siirry sisältöön

Ajankohtaista COVID-19 koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen COVID-19 aiheuttama epidemia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tilannetta ja päivittää jatkuvasti verkkosivuilleen tietoa. Seuraa tilannetta täältä.

Hattulan kunnan 13.3. päivätyt ohjeet täältä

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana yskimisen ja aivastamisen yhteydessä ja lähikontaktissa. Lähikontaktilla tarkoitetaan henkilöitä jotka ovat oleskelleet sairastuneen kanssa kasvokkain tai samassa huoneessa 15 minuuttia. Paras keino vähentää tartuntoja on tehokas käsienpesu ja yskimishygienia, josta on hyvät ohjeet THL:n sivuilla ja alla olevalla THL:n videolla.

STM on myös avannut neuvontapuhelimen, johon ihmiset voivat soittaa koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Palvelu ei tarjoa terveysneuvontaa, vaan on tarkoitettu heille, jotka eivät voi seurata netin kautta ajantasaisinta koronavirustiedotusta. Palvelunumero on 0295 535 535.

Milloin voi epäillä sairastavansa uuden koronaviruksen aiheuttamaa hengitystieinfektiota

1) Tyypilliset oireet: yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, päänsärky

2a) Altistuminen: henkilö on ollut lähikontaktissa uuden varmistetun koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vrk sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueilla oleskelleita ei tutkita. Tai...

2b) ...henkilö on oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota, eikä Taiwania),Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa (alueilla Lombardia, Veneto, Piemonte ja Emilia-Romagna) 14 vrk sisällä ennen oireiden alkua.

Miten tulee toimia?

Jos epäilet koronaviruksen aiheuttamaa tautia, SOITA ENSIN Parolan terveysasemalle numeroon 03 254 3300 tai virka-ajan ulkopuolella Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystykseen.

Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti jo sairastunut henkilö tartuttaisi muita. Oireinen henkilö ohjataan tarvittaessa tutkimukseen ja näytteenottoon altistumis- ja oiretietojen perusteella terveydenhuollon saamaa ohjeistusta noudattaen.

Epidemia-alueelta palaavat matkustajat

Jos lapsi tai nuori tai aikuinen on oireeton ja suoraa altistusta ei ole tiedossa, hän voi mennä normaalisti päiväkotiin tai kouluun, ja työntekijä työpaikalle, vaikka olisi lomaillut Manner-Kiinassa, Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa (alueilla Lombardia, Piemonte, Veneto ja Emilia-Romagna).

Jos ilmaantuu oireita 14 vrk kuluessa saapumisesta, tulee olla puhelimitse yhteydessä terveysasemaan tai päivystykseen (puh. 03 629 4500)

Kunnanvirasto:
Pappilanniementie 9, 13880 Hattula
hattulan.kunta@hattula.fi

Kunnan palvelupiste:
050 577 8722
palvelupiste@hattula.fi
Avoinna ma-pe 8-15

Tilavaraukset:
timmivaraukset@hattula.fi

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram