Siirry sisältöön

Ukrainan tilanne ja Hattula

Suomesta on reilun kuukauden aikana hakenut tilapäistä suojelua noin 17 000 ukrainalaista. Maahanmuuttoviraston kapasiteetti on lujilla ja se perustaa uusia vastaanottokeskuksia sekä lisää jo toiminnassa olevien keskusten kapasiteettia. Hattulaa lähin vastaanottokeskus on Hämeenlinnan vastaanottokeskus hmlvok@redcross.fi.

 

Tilapäiseen suojeluun oikeutetulla ukrainalaisella on oikeus vastaanotto- ja käyttörahaan, jotka hän saa vastaanottokeskuksen palveluiden kautta. Vastaanottokeskus tarjoaa myös ruokakasseja sekä lahjakortteja ruokakauppoihin. Myös yksityismajoituksessa asuva saa avun vastaanottokeskuksesta.

 

Vapaaehtoisten perustama Hämeenlinnan Ukraina-keskus on kohtaamispaikka ukrainalaisille ja heitä auttaville. Keskuksen kautta jaetaan materiaaliapua, ohjataan tulijoita oikeiden viranomaisten puoleen, huolehditaan tulijoiden sosiaalista tarpeista ja hyvinvoinnista, järjestetään toimintaa ja tapahtumia sekä jaetaan oikeaa informaatiota. Keskus toimii Hämeenlinnan Lyseon tiloissa.

 

Hattulan kunta valmistautuu tarjoamaan hätämajoitusta, mikäli vastaanottokeskusten kyky toimia heikkenee merkittävästi. Kunta kykenee vajaassa viikossa tarjoamaan tilapäistä ”lattiamajoitusta”, joka ei ole kuitenkaan pitkäaikainen ratkaisu. Kuten aiemmin on kerrottu, kunnalla ei ole mahdollisuuksia vastaanottokeskuksen tai hajautetun vastaanottokeskuksen perustamiseen. Kunnan asuinkiinteistöjä ei ole vapaana.

 

Oman arvioni mukaan Hattulassa on tällä hetkellä ukrainalaisia noin 30. Heidän joukossaan on myös lapsia. Osa ukrainalaisista on kausityöläisiä ja heille asunto on pääsääntöisesti järjestynyt työpaikan yhteyksien kautta.

 

Valtio valmistelee toimintamallia, jossa kunnille korvattaisiin tilapäistä suojelua saavien majoittaminen ja myös muiden vastaanottoon kuuluvien palveluiden tuottaminen ilman, että kunta perustaa varsinaista vastaanottokeskusta.

 

Uudessa mallissa suunniteltu korvaus koskisi vain kuntia. Yksityishenkilöille tai muille toimijoille majoituksen järjestämisestä aiheutuvia kuluja ei jatkossakaan korvattaisi.

 

Hattulassa 12.4.2022

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Kunnanvirasto:
Pappilanniementie 9, 13880 Hattula
hattulan.kunta@hattula.fi

Kunnan palvelupiste:
050 577 8722
palvelupiste@hattula.fi
Avoinna ma-pe 8-15

Tilavaraukset:
timmivaraukset@hattula.fi

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram