Siirry sisältöön

Isyysasiat

Isyyden tunnustaminen

Isyyslain muutoksen jälkeen isyyden tunnustaminen tehdään 1.1.2016 alkaen ensisijaisesti äitiysneuvolassa, jossa lasta odottava perhe useimmiten muutenkin asioi. Yhä useampi lapsi syntyy avoliittoperheeseen ja avomies haluaa tunnustaa lapsen isyyden. Erillinen käynti lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen ei enää muutoksen jälkeen ole tarpeellinen. Isyyden tunnustaminen ei koske avioliitossa syntyneitä lapsia.

Isyyden tunnustamisen mahdollisuudesta kerrotaan vanhemmille äitiysneuvolakäyntien yhteydessä ja tunnustaminen tapahtuu yleensä raskausviikkojen 30 - 32 aikana.

Isä antaa tunnustuksen terveydenhoitajalle äidin läsnä ollessa. Vanhemmille kerrotaan isyyden oikeusvaikutukset, jotka molempien vanhempien pitää ymmärtää ja hyväksyä. Samalla voidaan allekirjoittaa sopimus lapsen yhteishuollosta.

Isyyden vahvistaminen tuo lapselle oikeuksia
• lapsi saa sukulaisuussuhteet isäänsä ja isänsä puolen sukuun perintöoikeuksineen
• lapsella on mahdollisuus saada myös isä huoltajakseen
• lapsella on oikeus tavata isäänsä, jos lapsi ja isä asuvat erillään
• lapsella on oikeus saada elatusta isältään
• lapselle voidaan antaa isän sukunimi
• lapsi saa oikeuden mahdollisiin eläke- ja vakuutusetuuksiin isänsä osalta.

Tunnustamisen yhteydessä sekä äidin että isän henkilöllisyys varmennetaan asiamukaisella henkilöllisyystodistuksella (esim. passi, henkilökortti tai vuoden 1990 jälkeen myönnetty ajokortti).

Neuvolasta isyysasia siirtyy lastenvalvojille ja sieltä edelleen maistraattiin vahvistettavaksi. Vauvan syntymän jälkeen ennalta tunnustettu isyys on mahdollista perua 30 vuorokauden kuluessa. Tämän odotusajan jälkeen maistraatti vahvistaa isyyden ja lastenvalvoja yhteishuoltosopimuksen ja vahvistetut paperit toimitetaan vanhemmille.

Neuvolassa tunnustamista ei voi tehdä, jos vanhempien henkilöllisyyttä ei voida luotettavasti selvittää, äiti vastustaa tunnustamista, isyydestä on epäselvyyttä tai tunnustaja ei mielentilansa, kielivaikeuksien tai muun syyn takia pysty ymmärtämään tunnustamisen merkitystä. Tällöin isyyden selvittäminen tapahtuu lastenvalvojan luona.

Kysy tarvittaessa isyyden tunnustamisesta omalta äitiysneuvolan terveydenhoitajaltasi.
Muihin kuin ennakolliseen isyyden tunnustamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Kanta-Hämeen perheoikeudellinen yksikkö.

Linkki Kanta-Hämeen perheoikeudellisen yksikön sivuille

 

Kunnanvirasto:
Pappilanniementie 9, 13880 Hattula
hattulan.kunta@hattula.fi

Kunnan palvelupiste:
050 577 8722
palvelupiste@hattula.fi
Avoinna ma-pe 8-15

Tilavaraukset:
timmivaraukset@hattula.fi

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram