Siirry sisältöön

Kyläkummi auttaa uusia asukkaita tutustumaan uuteen asuinalueeseen

Hämeen Kylät ry on käynnistänyt kyläkummitoiminnan Hämeenlinnan seudulla Hämeenlinnan kaupungin sekä Janakkalan ja Hattulan kuntien kanssa. Innostuneita vapaaehtoisia kyläkummeja on ilmoittautunut jo kaksikymmentä.  Kyläkummien tiedot löytyvät kuntien ja Hämeen Kylien nettisivuilta.

Kyläkummi on vapaaehtoinen, joka kertoo muuttoa harkitsevalle kylästä tai asuinalueestaan. Kyläkummi auttaa uutta asukasta tai mökkiläistä kotiutumaan kylälle ja Hämeenlinnan seudulle. Kyläkummille voi soittaa ja kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa asioissa, vaikka mistä löytyy lähimmät ulkoilupaikat tai vaikka polttopuita.

Kyläkummi voi kutsua uudet tulijat mukaan paikallisiin rientoihin. Jokainen kyläkummi saa muokata toiminnastaan omannäköistään. Kyläkummeina voi toimia yksi tai useampi vapaaehtoinen kylältä, asuinalueelta tai pitäjästä.

– Kahdella kylällä, Janakkalan Hyvikkälässä ja Tarinmaalla kyläkummit ovat toimineet noin vuoden verran ja kokemukset ovat olleet todella innostavia. Järjestimme kyläkummitoiminnasta kiinnostuneille tapaamisen huhtikuun alussa, jossa sovimme toimintaperiaatteet yhteisesti, kertoo kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylistä.  

Kyläkummit auttavat kotiutumaan. Paikkaan juurtuminen nopeutuu, kun löytää harrastuksia,  tutustuu paikallisiin ja pääsee halutessaan mukaan kyläyhteisön toimintaan.

Hämeen Kylät toivoo, että kyläkummitoiminta laajenee vielä Hämeenlinnan seudulla ja sitten koko Hämeeseen. Kyläkummiksi saa ilmoittautua niin kylistä, taajamista ja miksei kaupunginosistakin. Etelä-Pohjanmaalla ja Punkalaitumella on myös kyläkummitoimintaa.

Jos arvostat kotiseutuasi ja olet perillä paikallisista asioista, ryhdy kyläkummiksi. Ilmoittautua voi Polku kylään -hankkeen kautta kyläasiamies Elina Leppäselle tai https://www.hameenkylat.fi/kylakummit/sivun kautta. Hattulan kunnassa voit ottaa myös suoraa yhteyttä Heikki Konsalaan (heikki.konsala@hattula.fi) Sivulta löytyy myös kyläkummikartta ja kyläkummien yhteystiedot.

Polku kylään -hanke madaltaa maalle muuton kynnystä

Hämeen Kylät ry:n toteuttaa Hämeenlinnan seudulla kaksivuotista Polku kylään -hanketta, jossa edistetään maaseudun väestökehitystä madaltamalla maallemuuton kynnystä ja luodaan työkaluja kyläasumisen edistämiseksi kylien ja kunnan yhteistyössä. Maalle muuton helpottamiseksi käynnistetään toimia kuten kyläkummit Hämeenlinnan seudulla sekä erilaisia kokeiluja kohdekylillä. Toimintamallit ja onnistuneet kokeilut havainnollistetaan laajempaan käyttöön.

Kokeiluja ja maallemuuttajan palvelupolut Alvettulassa, Tyrvänönniemellä ja Vähikkälässä
Polku kylään -hankkeessa on mukana myös kolme kyläkohdetta, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula Hämeenlinnasta, Tyrvännönniemi Hattulasta ja Vähikkälä Janakkalasta ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia yhteisöjä. Kohdekylissä on kaikissa kyläkoulut ja paikallisia palveluja.  Alvettulassa, Tyrvännönnönniemellä ja Vähikkälässä työstetään parhaillaan maallemuuttajan palvelupolkuja. Palvelupolun avulla havainnollistetaan maallemuuttoa haluavan askeleet, jotka tarvitaan onnistuneeseen muuttoon. Kehittämiskohtiin etsitään ratkaisuja yhdessä kunnan kanssa.

Alvettulassa valmistellaan toteuttamaan kesäkaudella asumiskokeilua. Avoimet Kylät -päivänä 10.6.2023 on helppo lähteä tutustumaan kyliin. Lisäksi HAMK- ja LAB-ammattikorkeakoulujen sekä kuntien kanssa käynnistyy alkusyksystä kurssiyhteistyö Alvettulan ja Vähikkälän kehittämiseksi maisemallisilla ja maankäytöllisillä tarkasteluilla.

Polku kylään -hankkeen rahoitus tulee Leader-Linnaseudun kautta EU:n maaseutuohjelmasta. Hankkeen yksityinen raha tulee Hämeen Kylät ry:ltä ja kohdekylät antavat panostaan talkootyön muodossa.

Kyläkummit Hattulassa

Kyläkummi on vapaaehtoinen, joka kertoo muuttoa harkitsevalle kylästä tai asuinalueestaan. Kyläkummi auttaa uutta asukasta kotiutumaan kylälle ja Hattulaan. Kyläkummille voi soittaa ja kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa asioissa, vaikka mistä löytyy lähimmät ulkoilupaikat tai vaikka polttopuita. Kyläkummi voi kutsua uudet tulijat mukaan paikallisiin rientoihin.  Hattulassa kyläkummi on seuraavissa kylissä tai alueilla:

  • Lepaa & Tyrvännönniemi
    • Mari Monto, puh. 040 7587096, mari_monto@hotmail.com
  • Sattula
    • Teija Wessman puh. 050 4233983, wessmanteija@gmail.com

Haluaisitko mukaan kyläkummiksi? Ota yhteyttä: heikki.konsala@hattula.fi
Kyläkummina voi toimia yksi tai useampi vapaaehtoinen kylältä.

Lisätietoja

Lue hankkeesta lisää:

https://www.hameenkylat.fi/hankkeet/polku-kylaan/

Yhteydenotot

Hattulan kunta, Heikki Konsala, 050 3414420, heikki.konsala@hattula.fi
Hämeen Kylät ry, Elina Leppänen, 0400 944 868, kylaasiamies@hameenkylat.fi
Kyläkummien yhteystiedot täältä https://www.hameenkylat.fi/kylakummit/Viim. päivitetty 5.10.2023
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram