Siirry sisältöön

Lepaa ja Tyrvännönniemi

Video: Andres Viljakainen

Hämeenlinnasta Pälkäneelle johtavasta tiestä 54 erkanee Hattulassa Rahkoilan kylän kohdalla tie 3061, Tyrvännöntie.

Tyrvännöntie on noin 12 km pitkä ja se johtaa Suotaalaan, entisen Tyrvännön kunnan kirkonkylään lähes keskelle Vanajavettä, joka on yksi etelä-Suomen suurimmista järvistä.

Tyrvännöntien varrella sijaitsee osa vanhoista tyrväntöläisistä kylistä; Lahdentaka, jo mainittu Suotaala ja nykyään kylistä suurin - Lepaa. Lepaa on tullut tunnetuksi erityisesti Lepaan kartanon alueelle perustetusta Suomen vanhimmasta puutarhaoppilaitoksesta, joka toimii nykyään osana Hämeen ammattikorkeakoulua HAMKia ja Hämeen ammatti-instituuttia HAMIa.

Lepaalla sijaitsee myös alueen 1.-6.-luokkalaisten koulu - Lepaan koulu.

Tyrvännönniemi kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen Vanajaveden laakson maisema-alueeseen. Vanajaveden laakso tunnetaan rehevistä ranta-maisemistaan, peltoaukeistaan sekä rikkaasta kulttuurihistoriasta ja kartanoista.

Lepaalta on 9 km Hattulan keskukseen Parolaan ja 16 km Hämeenlinnaan.

Muuta kylälle

Tyrvännönniemellä on noin 550 (v. 2022) asukasta. Näistä valtaosa asuu Lepaalla. Vakituisten asukkaiden lisäksi alue on erittäin suosittua vapaa-ajan asumisen aluetta ja alueella onkin lukuisia vapaa-ajan asuntoja. Hattulan kunta on kaavoittanut Lepaalle Kuusimetsänraitin -alueelle omakotitalotontteja, joista vielä muutamia on vapaana. Lisäksi yksityiset maanomistajat myyvät tontteja alueella. Jo valmiille taloille on alueella hyvä kysyntä ja halutuimmat vaihtuvatkin omistajaa usein ennen virallisten myynti-ilmoitusten julkaisemista - kannattaa siis rohkeasti ottaa yhteyttä omistajiin!

Lepaalla toimii virkeä noin 50 oppilaan kyläkoulu. Koulussa on kolme yhdysluokkaa eli 1.-2.-luokat opiskelevat yhdessä, samoin kuin 3.-4. ja 5.-6.-luokat. Pienessä kyläkoulussa kaikki tuntevat toisensa ja leikkivät välitunneilla yhdessä. Jokaisessa opetusryhmässä on alle 20 oppilasta. Ympäröivä luonto ja Lepaan puistoalue luovat kyläkoululle lähes rajattomat mahdollisuudet oppimisympäristön laajentamiseen. Hattulassa kyläkouluihin on päätetty panostaa eikä koulun sulkemista tarvitse pelätä niin kauan kun oppilaita on yli 30.

Takaisin sivun alkuun

Elävää historiaa

Tyrvännönniemellä on asuttu yhtäjaksoisesti rauta-kaudelta lähtien ja alueen historia on mielenkiintoinen ja aika hyvin tiedossa. Tyrväntö-Seura julkaisi vuonna 2002 kirjan Tyrvännön historia. Uusimpana historiallisena julkaisuna on ilmestynyt Markku Karvosen ja Erkki Ulamon kirjoittama Tyrväntö 1918, joka kertoo sisällissodan käänteistä alueella. Itsenäisenä kuntana Tyrväntö toimi vuoden 1970 loppuun. Nykyisin osa vanhasta Tyrvännöstä kuuluu Valkeakosken kaupunkiin ja osa, kuten Tyrvännönniemi ja Lepaa, Hattulan kuntaan.

Tyrvännön historiaan liittyy useita mielenkiintoisia tarinoita ja legendoja kuten esimerkiksi Lepaan Annan tarina, Lahdentaan ja Suotaalan rajalla päivystävä raja-Kaija sekä Lepaan ja Vesunnan tonttujen kiistasta merkkinä oleva Tonttukivi. Historian käänteistä on tehty myös näytelmiä kuten keväällä 2024 Tampereen Teatterissa esitettävä näytelmä Himmlerin vierailusta Tyrvännön kärjessä elokuussa 1942.

Takaisin sivun alkuun

Palvelut

Video: Andres Viljakainen

Lepaalla ja Tyrvännönniemessä toimii useita eri alojen yrityksiä, jotka tarjoavat palveluita niin asukkaille kuin vierailijoillekin; Viinitilalla voit poiketa kahviossa ja ostaa mukaasi välttämättömimmät ruokatarvikkeet, tuoreita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sekä tietenkin viinimyymälän tuotteita. Juhlasi voit järjestää omatoimisesti Kylätalolla tai täydenpalvelun tilaisuutena Lepaan Kartanolla tai Hattulan Rantataloilla. Molemmista löytyy myös rantasaunat ja majoitusta! Jos taas autosi hajoaa kesken matkan, ei hätää - Lepaan autopajalta löytyy apu läheltä.

Tutustu näihin ja alueen muihin palveluihin:

Takaisin sivun alkuun

Koettavaa

Täältä löytyy upeat maisemat ja hyvät puitteet useisiin eri harrastuksiin kuten ratsastukseen, golfiin, kalastukseen ja omatoimiseen liikkumiseen kesällä jalkaisin tai pyörällä ja talvella hiihtäen tai moottorikelkalla.

Tiesitkö muuten, että Vanajavesi soveltuu myös purjehdukseen!

Takaisin sivun alkuun

Nähtävää

Tyrvännönniemen alueelta löytyy upeita luontokohteita retkiin ja museoita sekä kartano- ja kylämiljöitä tutustuttavaksi. Luontoretkellä voi paistaa nuotioeväät laavuilla tai istua valmiiseen pöytään Viinitilalla, Lepaan kartanolla tai Kylätalon kesäkahvilassa. Vuosittain elokuussa Lepaalla järjestetään valtakunnalliset puutarhamessut.

Video: Andres Viljakainen

Takaisin sivun alkuun

Kyläyhteisö

Kuten ihmiset tekevät juhlan, niin samoin ne tekevät kylän. Lepaan ja Tyrvännönniemen asukkaat toimivat aktiivisesti alueen yhdistyksissä ja seuroissa järjestäen tapahtumia, osallistuen talkoisiin sekä ideoiden ja toteuttaen erilaisia tempauksia. Alueella on aktiivisia ja hyvähenkisiä Facebook-ryhmiä, josta löytyy varma vastaus kysymykseen kuin kysymykseen. 

Liity mukaan!

Tiesithän, että Ilmatieteenlaitoksen ainoa havaintoasema Hattulassa sijaitsee juuri Lepaalla. Katso sää Lepaalla juuri nyt: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/hattula/lepaa

Takaisin sivun alkuun

Viim. päivitetty 12.4.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram