Siirry sisältöön

Retulan kylä

Historia

Retulan kylä rajoittuu Siukolan ja Monaalan kyliin sekä Vanajaveteen ja Hämeenlinnan Hauhoon. Kylä on alun perin sijainnut pienilmastoltaan suotuisassa Retulansaaressa, jossa on viljelty viljaa jo 4 000 vuoden ajan. Viimeistään 1500-luvulla Retulan asutus laajeni myös mantereen puolelle. Kylän asukkaista suurin osa on ollut kalastajia. Retula onkin ollut aikoinaan eteläisen Suomen sisämaan suurimpia kalastajakyliä.

Retula on tyypillinen nauhamainen kylä, jonka asutus on pääosin keskittynyt kylää halkovan entisen valtatien molemmin puolin sekä muutaman pistotien varteen. Kylän sijainti Hämeenlinnan ja Valkeakosken työssäkäyntialueilla on säilyttänyt Retulan asuttuna, vaikka perinteiset elinkeinot ovat melkein kadonneet. Nykyään kahden maatilan lisäksi kylästä löytyy ammattikalastaja, puuseppä ja maanrakennusyrittäjä. Suurinta osaa kylän taloista asuttavat edelleen vanhat suvut – ainakin kesäisin. Retulaan on noussut aika ajoin myös uudisrakennuksia.

Harrastusmahdollisuudet

Retulassa on erinomaiset mahdollisuudet kalastukseen ja veneilyyn.

Kylällä on venepaikkoja ja kylän yhteinen uimaranta.

Mantereen puolella on seitsemän kilometrin kävelylenkki, jonka varressa Jutikkalanvuorella on Retu-laavu tulentekopaikkoineen. Myös Retulansaaressa on rengaspolku. Kylällä ylläpidetään lumitilanteen mukaan muutaman kilometrin pelto- ja jäälatua.

Kylässä toimii aktiivinen Retula-Seura, joka järjestää kylän yhteistä toimintaa, esim. juhlia, retkiä, pihajumppaa ja lentopalloa.

Asumismahdollisuudet

Retulan kylällä on vapaita rakennuspaikkoja sekä vakituiseen että vapaa-ajanasumiseen.

Alueella on myös vuokrattavia vapaa-ajanasuntoja.

Muuta mielenkiintoista

Kylällä on asumattomia taloja suurilla tonteilla, joilla voi tuottaa omia elintarvikkeita. On tyhjiä talousrakennuksia vaikkapa harraste-eläimiä varten.

Retulansaaressa on rikas kasvi- ja lintulajisto. Perinnemaisemia hoitavat yleensä emolehmälaumat, joskus lampaatkin.

Verkkopalvelun osoite http://retula.com/

Talojen tarinoista voi lukea osoitteesta https://proagria-mkn.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=c2914ffec44e48fda5c2f5e4d9649a3b

Viim. päivitetty 5.3.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram