Siirry sisältöön

Uimarannat

Hattulassa on kunnan ylläpitämänä viisi yleistä uimarantaa. Lisäksi on useita uimarantoja, joiden laatua ei valvota. Kaikilla kunnan ylläpitämillä yleisillä uimarannoilla on pukukopit vaatteidenvaihtoa varten, roska-astia sekä wc-tilat. Pelastusrengas löytyy jokaisella rannalla laiturilta.

Uimaveden laatua valvoo Hämeenlinnan kaupungin terveydensuojeluviranomainen, lisätietoja täältä. Uimavesinäytteitä otetaan neljä kappaletta kesän aikana. Uimaveden laatua voit seurata tästä dokumentista: Uimavesinäytteet. Osana uimarantojen turvallisuutta uimarannat tarkastetaan sukeltamalla.

Järviä Hattulassa on yhteensä 43. Kaikki järvet löydät järvilistasta.

Luettelo viranomaisvalvontaan kuuluvista uimarannoista (2022)

Yleinen uimaranta (EU-ranta):

Herniäisten uimaranta, Vanajavesi

Uimarannoista suosituin. Soveltuu hyvin kaikenikäisille. Uimarannalla on erotettu lasten alue puomilla. Uintialue sijaitsee laiturin oikealla puolella. Uimarannalla sijaitsee myös matonpesupaikka.

Herniäistentie 8, 13800 Katinala.

Herniäinen uimavesiprofiili 2022

Pienet yleiset uimarannat:

Pappilanniemen uimaranta, Vanajavesi

Pappilanniemen uimaranta on mukava, pieni perheiden suosima ranta.

Paikoitus sijaitsee n. 200 m rannalta, pallokentän tuntumassa.

Pappilanniementie 7, 13880 Hattula.

Eerolan ranta, Vanajavesi

Lapsiperheystävällinen ranta. Rannalla hyvä laituri.

Eerolantie, 13900 Pekola.

Kalkkosten uimaranta, Lehijärvi

Lapsiperheille loistava ranta, jossa pitkään matalaa. Rannalla ei ole laituria.

Paikoitus Lehirannantien kupeessa, n. 200m rannasta.

Lehirannantie 4, 13720 Parola.

Nihattulan ranta, Armijärvi

Armijärvi on vedenlaadultaan kirkkain. Ranta ei ole esim. lapsiperheitä ajatellen paras vaihtoehto. Lasten uima-alue on pieni ja ranta on äkkisyvä. Uimarannalle kulku on ikäihmisille haastava.

Paikoitus Nihattulan koulun pihalla (Mäntymäentie 55, 13700 Parolannummi) (avautuu uudessa ikkunassa).

Helpoin kulku rantaan on Uunimäenkujan kautta.

Koirien uimapaikat

Koirien uimapaikat ovat Kalkkosten vanha uimaranta Lehijärvellä (Panssarimuseon takana) sekä Mierolan satamassa soutuvenepaikkojen vieressä.

Uimaveden laatu

Bakteerit

Uimaveden laatu määritellään hyväksi, kun vesi täyttää Escherichia coli -bakteerille ja suolistoperäisille enterokokeille asetetut laatuvaatimukset. Näiden bakteerien suuri määrä osoittaa veden ulosteperäistä saastumista, mikä voi aiheuttaa uimareille terveyshaittoja. Ulosteperäisen saastumisen myötä uimaveteen joutuu yleensä joukko muitakin bakteereja, viruksia ja alkueläimiä, jotka voivat aiheuttaa sairastumisen.

Sinilevä eli syanobakteeri

Syanobakteerin eli sinilevän runsaat esiintymät ovat yleisiä keski- ja loppukesällä sekä alkusyksystä. Tällöin puhutaan leväkukinnasta. Sille on tyypillistä maamainen, homeinen tai tunkkainen haju.

Keväällä ja alkukesällä koivun ja varsinkin männyn siitepöly saattaa näkyä järviveden pinnalla kellertävinä hiutaleina, jopa lauttoina. Se saattaa erehdyttävästi muistuttaa leväkukintaa. Siitepölyn värjäämä vesi ei kuitenkaan ole myrkyllistä ja sitä voi käyttää mm. kasteluun. Hajoava siitepölymassa haisee pahalle.

Yhteystiedot

Uimarannanomistaja
Hattulan kunta
Elinvoima
Pappilanniementie 9, 13880 Hattula
toimisto.tekninen@hattula.fi

Terveydensuojeluviranomainen
Hämeenlinnan kaupunki
Viranomaispalvelut
PL 84, 13101 Hämeenlinna
puh. 03 6211
kaupunkirakenne@hameenlinna.fi

Viim. päivitetty 4.6.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram