Siirry sisältöön

Osallistuva budjetointi

Osallistuva budjetointi tarjoaa asukkaille mahdollisuuden päättää, mihin yhteisiä varoja käytetään. Hattulassa osallistuvan budjetoinnin toimintamalleina ovat Aktiivisuusraha, Hattula-aloite ja Kuntalaisäänestys.

Aktiivisuusrahaa on jaossa seuraavan kerran alkuvuodesta 2025. Hakulomake löytyy täältä.

Sanakirja

  • Aktiivisuusraha – Mahdollista hakea rahaa oman positiivisia vaikutuksia tuottavan idean toteuttamiseen.
  • Hattula-aloite – Mahdollista ehdottaa positiivisia vaikutuksia tuottavaa ideaa kunnan toteutettavaksi.
  • Kuntalaisäänestys – Kunta voi järjestää neuvoa antavan äänestyksen erityiskysymyksestä.
Hattulan osallistuvan budjetoinnin toimintamallit. Toimintamallein kuvaus kokonaisuudessaan löytyy sivulla olevasta linkistä: Osallistuvan budjetoinnin säännöt ja myöntämisperusteet.
Hattulan osallistuvan budjetoinnin toimintamallit. Klikkaamalla kuvaa se aukeaa isompana.

Katso myös hattulalaisille yhdistyksille tarkoitetut yhdistysavustukset.

Aktiivisuusraha

Aktiivisuusraha on helppo ja kevyt toimintamalli, jolla oman idean toteuttamiseen voi hakea rahaa. Aktiivisuusrahaa voi hakea esimerkiksi kaveri- tai harrastusporukka, yritys tai yhdistys. Myös alaikäiset voivat hakea aktiivisuusrahaa, kun ryhmällä on nimetty vastuuaikuinen.

Yhdistysten on mahdollista hakea aktiivisuusrahaa enintään 4000 € ja muiden hakijoiden enintään 2000 €. Aktiivisuusrahan vähimmäismäärä on 400 €. Aktiivisuusraha voi kattaa enintään 85 % toimenpiteen kustannuksista, joten hakijalla on 15 % omarahoitusosuus. Omarahoitusosuus voi olla rahan lisäksi myös talkootyötä (arvo 15 € / tunti).

Hakijan tehtävänä on kuvata hakulomakkeelle toimenpiteen idea, toteuttaa idea hakuvuoden loppuun mennessä sekä raportoida toteutus kuvaamalla syntyneet kustannukset sekä toteutettu toimenpide lyhyen artikkelin ja valokuvien avulla.

Vuoden 2023 Aktiivisuusrahahankkeet tästä linkistä.

Vuoden 2022 Aktiivisuusrahahankkeet tästä linkistä.

Hattula-aloite

Mikäli hakijalla ei ole mahdollisuutta toteuttaa ideaansa tai idea vaatii Aktiivisuusrahan ehtoja suurempaa budjettia, on mahdollista tehdä aloite kunnalle. Hattula-aloitteeksi voi siis ehdottaa ideaa, jonka kustannukset ylittävät 2000 € (huom. yhdistysten kohdalla 2000-4000€ suuruisille ideoille voi hakea Aktiivisuusrahaa). Enintään kustannukset voivat olla 20 000 €.

Hattula-aloitteita kerätään kerran vuodessa. Ideioiden keräämisen jälkeen kaikki aloitteet käsitellään ja niiden toteuttamiskelpoisuus sekä kustannukset arvioidaan. Kriteerien mukaiset aloitteet tulevat äänestettäviksi. Kaikilla yli 12-vuotiailla kuntalaisilla ja vapaa-ajan asukkailla on mahdollisuus äänestää suosikkiaan tehtyjen aloitteiden joukosta. Kunta toteuttaa ideoita saadun äänimäärän mukaisessa järjestyksessä äänestystä seuraavana vuonna niin monta kuin valtuuston toimintaan varaama määräraha riittää.

Vuonna 2023 Hattula-aloitteiden äänestyksen voitti Hattulantien virkistyspuisto. Lue uutinen tästä. Lisäksi useita ehdotettuja toimenpiteitä toteutetaan muuta reittiä. Lue lisää vuonna 2023 tehdyistä ehdotuksista tästä linkistä.

Vuonna 2022 Hattula-aloitteiden äänestyksen voitti avantouintipaikka. Lue uutinen tästä. Lisäksi useita ehdotettuja toimenpiteitä toteutetaan muuta reittiä. Lue lisää vuonna 2022 tehdyistä ehdotuksista tästä linkistä.

Osallistuvan budjetoinnin hakulomakkeet

Aktiivisuusrahan haku ja Hattula-aloitteiden jättö tehdään sähköisellä lomakkeella. Varmista ennen lomakkeen täyttämistä, että ideasi on hakukriteerien mukainen. Kriteerit löytyvät tiivistetysti sivun yläosassa olevasta kuvasta ja kaikki säännöt ja myöntämisperusteet alta linkin takaa. Liikuntatoimistosta on saatavilla myös paperilomakkeita. Paperihakemukset toimitetaan Hattulan liikuntatoimeen (Katariinankulma, 2. krs, Kinnalantie 1, 13720 Parola).

Aktiivisuusrahaa on jaossa seuraavan kerran alkuvuodesta 2025. Hakulomake löytyy täältä.

Hattula-aloitteita kerätään seuraavaksi 2024 kesällä. Aloitteita voi jättää tästä tai kirjastossa paperilomakkeella.

Osallistuvan budjetoinnin säännöt ja myöntämisperusteet

Kuntalaisäänestys

Asukkaiden on mahdollista osallistua päätöksentekoon myös kuntalaisäänestyksen kautta. Äänestyksen järjestää kunta.

Viim. päivitetty 23.4.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram