Siirry sisältöön

Etelä-Hattulan kylät

Hyrvälä – Kouvala – Kivijoki – Koski – Pyhälahti – Takajärvi

Etelä-Hattulan kylät sijaitsevat vanhan kolmostien (tie 130) eteläpuolisessa Hattulassa. Useamman järven (Ylinen ja Alinen Savijärvi, Takajärvi, Alajärvi ja Tömäjärvi) kainalossa on kylien asukkaineen hyvä olla. Vakituiset asukkaat sekä järvien ansiosta lukuisat kesäasukkaat asuttavat laajaa aluetta Hattulassa.

Valitettavasti alueella ei ole enää toimivaa koulua sillä Mauri Sariolan koulu (Kosken koulu) lopetti toimintansa 2011. Rakennukset ovatkin nyt yksityisten omistuksessa ja asumiskäytössä.

Alueella on puhdas luonto ja vesistöt. Marja- ja sienimetsät lukuisten järvien välissä tarjoavat antimiaan luonnossa kulkijoille. Takajärvessä on mm Koivuriippa-saari jossa on suojaisa nuotiopaikka. Kalastamiseen ja ravustukseen on paikallisilla omat hyvät apajapaikat joita ei vieraille kerrota. Alueen kalastusluvista, palveluista sekä tapahtumista saa tietoa kylien ilmoitustauluilta sekä keväällä jaettavasta Etelä-Hattulan kylien tiedotelehtisestä. Tiedotelehtisen tekee Etelä-Hattulan maa- ja kotitalousseuran aktiivit ja se kustannetaan pääosin lehtiseen myytävillä alueen toimijoiden mainoksilla.

Kouvalan ja Hyrvälän alueella kiertää talvella hiihtoladut.

Hattulan Kirjastoauto Lilius kiertää alueella (aikataulu ja pysäkit kunnan sivuilta).

Vaikka alueen kylät ovat Hattulaa on postinumero kuitenkin 13500 Hämeenlinna, tämä on hyvä huomioida joissakin navigaattoreissa.

Huomionarvoisia paikkoja

Kosken kenttä ja laavu. Kentällä kesällä mahdollisuus jalkapalloon, pesäpalloon, lentopalloon ja muihin ulkopeleihin (valaistus). Laavulla mahdollisuus grillata makkaraa ja viettää vaikka lasten synttärit. Osoite: Takajärventie 21 (Hämeenlinna)

Alajoen saha joka ei ole vuosiin ollut käytössä. Sahan kyljessä kunnan vanhin mylly jonka katto on 2005 kunnostettu ent. Etelä-Hattulan Maamiesseuran nyk. Etelä-Hattulan maa- ja kotitalousseuran toimesta. Mylly tuotti sähkön alueen ensimmäiseen katuvaloon aikoinaan.

Kylän uimapaikka Mansikkatien päässä Alajoessa. Pukukoppi. Kylätoimikunta joskus ylläpitänyt uimapaikkaa. Nyt vähäisellä käytöllä.

Ahorannan leiri- ja virkistysalue – Ahoranta on Hattulan kunnan omistama leirikeskus ja se soveltuu hyvin rentoon ja leppoiseen ajanviettoon. Täällä voit järjestää leirejä, syntymäpäiviä, virkistyspäiviä, saunaillan tai juhlistaa vaikkapa valmistujaisia. Ahorannan kaunis luonto ja Takajärven kirkas vesi tarjoavat takuuvarmaa rentoutumista. Osoite: Takajärventie 778 (Hämeenlinna)

Kouvalan maamiesseurantalo on Etelä-Hattulan maa- ja kotitalousseuran ylläpitämä talo ja se soveltuu hyvin erilaisten juhlien ja kokousten pitopaikaksi. Tilat koostuvat salista, kahviosta ja eteisestä lisäksi yläkerrassa huone jossa mm kangaspuut ja yhdistyksen tila. Kouvalan maamiesseurantalo sijaitsee noin yhdeksän kilometrin päässä Hämeenlinnasta Hyrväläntien ja Vanhan Härkätien risteyksessä Etelä-Hattulassa, Hyväläntie 771 (Hämeenlinna)

Alajoen Kasvitarha perustettiin v. 2007, jolloin viljeltiin avomaalla ja aloitettiin kasvihuoneen rakennus, jossa viljelytoiminta alkoi 19.02.2008. Kasvitarhalla on 1050 neliömetriä kasvihuoneita, jossa kasvatetaan keväästä alkaen erilaisia kesäkukkien taimia, ruukkukukkia ja monenlaisia kukka-amppeleita elokuun alkupuolelle asti. Osoite: Hyrväläntie 773 (Hämeenlinna)

Latokirppis auki kesäisin, myynnissä vanhaa kierrätystavaraa. Osoite: Vanha Härkätie 1087 (Hämeenlinna)

Inkalan kartano sijaitsee vanhan Härkätien läheisyydessä Alajärven rannalla. Kodikas kartanoympäristö tarjoaa mainion paikan erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Kartanon päärakennuksen salitilat soveltuvat juhlien ja kokouksien pitopaikaksi. Pihapiirissä myös tunnelmallinen Pakaritupa sekä majoitustiloja. Osoite: Inkalantie 91 (Hämeenlinna)

Karhunpesä (Inkalan kartano) sijaitsee Kartanon läheisyydessä. Kokous- ja juhlatila sekä mahdollisuus yöpyä. Lisäksi suuri sähkösauna ja lähdepohjainen pulahduslampi.

Tömäjärven leirikeskus – Tömäjärven rannalla olevassa Hattulan seurakunnan leirikeskuksessa pidetään erityisesti lasten ja nuorten leirejä. Leirikeskus on lähinnä seurakunnan omassa käytössä, mutta sitä vuokrataan myös ulkopuolisille. Tömäjärven rannalla sijaitsevan seurakunnan leirikeskuksen vanhin rakennus on saunapirtti, joka valmistui 1974 ja toimi päärakennuksena vuoteen 1986 jolloin uusi päärakennus valmistui. Tunnelmallinen latokirkko/leirikirkko on pystytetty nykyiselle paikalleen talkoovoimin v. 1979. Päärakennuksessa on ruokala/luokkatila, keittiö, wc:t ja suihkut. Saunalla on tilava takkahuone.

Viim. päivitetty 5.3.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram