Siirry sisältöön

Tekemistä Hattulassa

Hattula tarjoaa runsaasti mielenkiintoisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Tälle sivulle olemme koonneet parhaat vinkkimme suomen kielen kunnassa. Tervetuloa seikkailemaan!

Nähtävää

 • Lähde retkelle keskiaikaan Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon! Tiesitkö, että Hattulan Pyhän Ristin kirkko on Hämeen vanhin kirkko? Kirkkosalin seiniä peittävät Suomen laajimmat ja alkuperäisimmät seinämaalaukset. Maalaukset muodostavat sarjakuvamaisen tarinan, jossa Raamatun oppeja on esitetty kansalle tavalla, jota lukutaidotonkin saattoi ymmärtää. Kirkossa järjestetään kesäisin päivittäin edullisia opaskierroksia.
 • Tutustu sotahistoriaan Parolan Panssarimuseossa. Museo kätkee sisälleen ainutlaatuisen kokoelman sotakalustoa, aseita ja tarinoita, jotka kertovat muun muassa Suomen puolustusvoimien roolista itsenäisyyden säilyttämisestä. Unohtumaton reissu historiaan odottaa!
 • Tyrvännössä kalastus on ollut hyvin merkittävä elinkeino vuosisatoja. Tämän kunniaksi on perustettu Tyrvännön järvikalastusmuseo. Järvikalastusmuseossa pääset tutustumaan kalastuksen ja ravustuksen historiaan.

Maisteltavaa

 • Lepaan kartanon vohvelikahvila tarjoaa suussa sulavan herkullisia vohveleita. Vaihtoehtoja on niin makean kuin suolaisen nälkään. Avoinna kesäkaudella.
 • Metsäkylän kartanon yhteydessä toimivassa Kahvila Leivintuvassa pääsee nauttimaan kahvin kanssa ihania pannukakkuja. Avoinna kesäkaudella.
 • Ainutlaatuisesta Katinalan lihakauppa ja leipomosta voit ostaa laadukkaat ja kotimaiset lihat herkutteluun. Laajan lihavalikoiman lisäksi kaupasta löytyy leipomo, josta löydät tuoreet leivonnaiset ja leivät. Leivät tehdään leipomon omaan leipäjuureen ja paistetaan puilla lämpiävässä kiviarinauunissa.
 • Varuskunta on keskeinen osa Hattulaa ja erityisesti Parolannummea. Parolan sotilaskoti 2:ssa, eli Sotkussa pääset kahvittelemaan inttitunnelmissa. Kahvila on asevelvollisten ja heidän vieraiden kohtaamispaikka, johon kuka tahansa voi tulla nauttimaan Sotkun kuuluisista munkeista!
 • Mierolan Silta Cafe sijaitsee upealla paikalla Vanajaveden rannassa, joten paikalle voi tulla vaikka meloen! Mierolassa on monipuolinen lista erilaisia ruoka-annoksia: voit valita esimerkiksi ruokaisia salaatteja, hampurilaisia, pihvejä tai vaikkapa makkaraperunat. Avoinna kesäkaudella.
 • Pop up-kahvilat palvelevat kesäisin Hattula-pirtillä Pyhän Ristin kirkon lähettyvillä. Pihapiiristä löydät myös lampaita, joiden kesätyötehtävänä on pitää kasvillisuutta matalana ja pensaiden vesakot kurissa. Kesällä 2024 pop up-kahvilat ovat auki ma-to kello 11-17.

Majoituspaikkoja

 • Inkalan kartanossa majoitut luonnonrauhassa vehreässä kartanomaisemissa ja herkuttelet maalaiskeittiön antimilla. Majoitusvaihtoehdoja on monia; Karhunpesän hirsihuvila, Pakarituvan mummonkamari, Omenankukka-paritalo ja Merikarhu-luhtitalo. Lisäksi Inkalassa voi järjestää kokouksia, seminaareja, juhlia tai saunailtoja.
 • Lepaan kartanon idylliset majoitushuoneet kutsuvat luokseen kulttuurihistorialliseen alueeseen. Lepaalla on paljon nähtävää ja aktiviteettimahdollisuuksia seikkailijoille, kuten golfia, paljuilua, saunomista, multigolfia tai esimerkiski kalastusta.
 • Kriipin lomamökit vuokraa hirsihuviloita luonnonsuojelualueelta Vanajaveden rannalta. Kaikki mökit on varusteltu hyvin ja jokaisella mökillä on oma sauna ja ranta. Kriipin lomamökillä pääset helposti irtautumaan arjen pyörteestä ja nauttimaan omasta rauhasta.

Aktiiviseen olemiseen

 • Tiesitkö, että Hattula on valittu Vuoden pyöräilykunnaksi vuonna 2019? Tutustu pyöräilykunnan upeaan luontoon ja maanteihin polkemalla. Meillä maastopyöräily onnistuu myös talvisin, sillä vuonna 2022 Hattulaan avattiin Kanta-Hämeen ensimmäinen talvikunnossapidettävä maastoreitti!
 • Hattulasta löytyy kaksi 9-väyläistä golfkenttää: Lepaa golf & Hattula golf. Lepaa golfissa voi pelata rennolla meiningillä ja jopa ilman Green cardia, mikäli seurueessa on joku jolta se löytyy. Lepaa golfiin myös nelijalkaiset ystävät ovat tervetulleita lyhyessä hihnassa. Hattula golf on huippukenttä, jonka klubitalossa on lisäksi kuntosali, golfin talviharjoittelupaikka, kahvila, alueen suurin golfmyymälä, sekä kaksi trackman simulaattoria (Fun Golf).
 • Eväät reppuun ja tulistelemaan! Hattulasta löytyy monta kotaa ja laavua seikkailijoille.
 • Golflajeista löytyy Hattulassa erikoisempiakin lajivaihtoehtoja. Kisaile multi- tai frisbeegolfissa kaveria vastaan! Multigolf on Hattulassa kehitetty laji, jossa yhdellä kentällä voi pelata kolmea lajia: frisbeegolfia, futisgolfia tai puistogolfia. Välineet voit lainata Hattulan kunnankirjastolta. Tiesitkö, että Hattulassa järjestetään vuosittain Multigolfin arvokisat?
 • Padelia voi lätkiä Hattula golfilla, jossa on kaksi ulkokenttää innokkaita pelaajia varten.
 • Lähde polskimaan Hattulan upeille uimarannoille. Järviä meiltä löytyy jopa 43 kappaletta, eli valinnan varaa on! Hattulan kunta ylläpitää viittä yleistä uimarantaa.
 • Lenkkarit jalkaan ja metsäpoluille. Voit valloittaa Tenholan linnavuoren, ihastella Vanajanniemen upeita maisemia tai seikkailla Pekolan vihreissä metsissä. Ulkoilureittikartasta löydät mukavat reitit patikointiin, hiihtoon ja pyöräilyyn.
 • Rentoudu saunoen. Lepaan kartanon yhteydessä on tunnelmallinen rantasauna, josta on pulahtamismahdollisuus Lepaan virtaan. Inkalan kartanon aidossa savusaunassa voit heittää samettisen pehmeät löylyt ja nauttia savusaunan tuoksuista, hiljaisuudesta ja tunnelmallisesta hämärästä valosta. Molempien saunojen yhteydessä mahdollisuus paljuiluun.
 • Talviurheilu on Hattulassa huipussaan! Meiltä löytyy yli 60 km latuverkosto. Löytyy tasaista, mäkistä, pitkää ja lyhyttä latua. Nihattulassa on myös karvakuonoille oma latu!
 • Pidätkö kylmistä kylvyistä ja kuumista löylyistä? Jos vastauksesi on kyllä, ihastut takuulla Pappilanniemen talviuintipaikkaan.
 • Poransaaressa pääset luistelemaan matkaluisteluradalle luonnonjäälle. Reittiä matkaluisteluradalla on noin 1.5km. Luonnonjään lisäksi Hattulasta löytyy yli 10 jäädytettyä luistelukenttää/kaukaloa.
 • Hurjastele pulkalla Hiihtomaassa! Hiihtomaassa on mäkiä moneen makuun: jyrkkiä mäkiä vauhtihirmuille tai pienempiä mäkiä rauhallisempaan menoon.

Ostettavaa

 • Lepaan viinitilalta löydät maistuvat kuohuvat juhlaan kuin juhlaan. Viinitilalla on pitkät perinteet viinin valmistuksessa. Kirkkoviinejä Lepaalla on valmistettu jo 1900-luvun alkupuoliskolla. Viinitilan yhteydessä on pieni ruokakauppa, jossa myydään lähiruokaa kausittaisen tarjonnan mukaan.
 • Lepaan savipajalla valmistuu persoonalliset käsintehdyt keramiikat. Valmiiden tuotteiden lisäksi pajalla valmistuu tilaustöitä esimerkiksi valokuvista.
 • Paikallisten ja lähiseudun taiteilijoiden töitä voi ihastella ja ostaa Pyhän Ristin kirkon vierestä löytyvästä Kotiseutupuodista. Avoinna kesäkaudella kirkon aukioloaikojen mukaisesti.
 • KH Puutarhakeskus on puutarhaharrastajien paratiisi, joka tarjoaa kasvien lisäksi ammattilaisavun kasvien hoitoon ympäri vuoden. Tunnelmallinen kauppa kätkee sisälleen mahtavan valikoiman huolellisesti mietittyjä ja ammattitaidolla hoidettuja kasveja.
 • Parolan rottinki on laadukkaisiin rottinkituotteisiin keskittyvä kauppa, josta löydät lisäksi upeita koristeesineitä ja muita sisustuselementtejä.

Lisää vinkkejä

Lisää vinkkejä ja ajankohtaisia tapahtumia löydät Hattulan kunnan ylläpitämältä @visithattula -tililtä. Visit Hattula kokoaa yhteen matkailijoiden, kuntalaisten sekä yrittäjien mielenkiintoisimmat tapahtumat, parhaimmat paikat ja mukavimmat hetket Hattulassa. Merkitse omiin kuviisi @visithattula ja #visithattula - jaamme parhaimmat kuvat!

 

Viim. päivitetty 20.6.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram