Siirry sisältöön

Eurooppa-päivän tapahtumia

Eurooppa-viikko Parolan Yhteiskoulussa

Parolan yhteiskoulu ilmoittautui syksyllä 2022 toista kertaa mukaan Euroopan parlamentin Ambassador School -hankkeeseen. Hankkeen tarkoituksena on lisätä koulujen tietoisuutta Euroopan unionista ja tuoda nuoria lähemmäs unionin toimintaa ja poliittista keskustelua. Hankkeeseen lähti tänä vuonna mukaan monien eri aineiden opettajia ja ryhmiä. Parolan yhteiskoulussa hanketta toteutettiin monialaisena oppimiskokonaisuutena. Mukaan hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen lähtivät Jopo-luokka, I-luokka, osa maantiedon, atk:n, historian ja yhteiskuntaopin ryhmistä.

Koulun varsinainen hankkeen toteutus sijoittui toukokuussa vietettävän Eurooppa-päivän ympärille. Toteutusta voisikin kutsua Eurooppa-viikoksi, sillä Parolan Yhteiskoulussa oli 8.5. alkavalla viikolla suunniteltu jokaiselle koulupäivälle EU-aiheista toimintaa. Joustavan perusopetuksen ryhmä organisoi koulun alueelle toiminnallisen EU-aiheisen kilpailun, johon oli mahdollisuus osallistua koko viikon ajan.

Valinnaisen ATK-ryhmän kanssa toteutettiin Eurooppa-aiheinen kuvanäyttely, joka tuli koko koulun nähtäväksi viikon ajaksi. Aiheena olivat muun muassa eurooppalainen urheilu, musiikki, taide, ruoka ja käsityöt. Maantiedon ryhmien yhdeksäsuokkalaiset puolestaan valmistelivat ja toteuttivat “Yhteinen maailma” -näyttelyn koulun ruokalaan. Näyttelyssä on valtioiden esittelyä ja niiden sijainti maailman kartalla. Näyttely esittelee samalla myös käynnissä olevaa Erasmus+-hanketta. Maantiedon ryhmässä osallistuttiin myös Eurooppa-viikon aikana Seterra-digipeliin, jossa aiheena olivat Euroopan valtiot. Tässä oppilaat kilpailivat Euroopan maiden sijoittamisesta kartalle ja siihen käytetystä ajasta. Maantiedon tunnilla leivottiin myös maantiedepiparkakkuja. Tällöin oppilaat muotoilivat taikinasta valitsemansa maapallon alueen ja piparien paistuttua luokassa arvattiin, mitä aluetta piparit esittivät. Ja sen jälkeen alueiden maku tietysti testattiin…

Koulussa suunniteltiin myös jokaiselle päivälle omakohtaista ohjelmaa. Maanantaina 8.5. järjestettiin luokkakohtainen tietovisa Euroopan valtioista ja lipuista. Varsinaisena Eurooppa-päivänä tiistaina 9.5. koulussa järjestettiin koko koulun yhteinen aamunavaus klo 10.35, johon puhujaksi oli kutsuttu Hämeen EU Officesta hankejohtaja Krista Taipale, joka kertoi oppilaille muun muassa Euroopan unionin historiasta ja unioniin kuulumisesta tavallisen kansalaisen näkökulmasta.

Yhdeksäsluokkalaisten EU-aiheinen arvontapiste toimi ruokalan edustalla ruokailujen aikana klo 11-13 välillä. Pisteellä saattoi osallistua Eurooppa-aiheisten palkintojen arvontaan kirjoittamalla lapulle, mitä asioita itselle tulee mieleen Euroopan Unionista. Osallistujat saivat oppilaskunnan hallituksen tarjoamat karamellit osallistumisen yhteydessä. Pisteen organisoivat ysiluokkalaiset yhteiskuntaopin aktviiviset oppilaat ja nuorisotoimi osallistui toimintaan yhdessä nuorten kanssa.

Keskiviikolle ja torstaille suunniteltiin yhteiset oppilaiden valmistamat Kahoot-tietovisat Euroopasta. Eurooppa-viikon kruunasi perjantaina 12.5. musiikin ryhmän järjestämä Euroviisu-aiheinen Kahoot.

Voidaankin todeta, että Ambassador School -hankkeen toteutus on ollut monipuolista, monialaista sekä näkynyt erittäin hyvin koko koulun tasolla.


Matka Euroopan ympäri varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksessa on juhlittu Eurooppa-päivää tutustumalla eri Euroopan maihin monin eri keinoin. Tutustu matkakohteisiin kuvallisin kertomuksin osoitteessa

https://peda.net/hattula/matka-euroopan-ympari

Matka Euroopan ympäri - varhaiskasvatuksen Eurooppa-päivän juliste. Kuvassa kolme valokuvaa, jossa lapset leikkivät, katsovat videota ja ovat tehneet maaesittelyn. Taustalla EU:n logo.
Viim. päivitetty 5.10.2023
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram