Siirry sisältöön

M/S TAMPERE

Päivitys 10.5.
Laiva on poistunut satamasta.

***

Kuluvalla viikolla saapui Mierolan laituriin kutsumaton vieras, lähes 70-vuotias MS Tampere. Noin 10 vuotta sitten, pitkän Vanajavedellä liikennöinnin jälkeen, Hopealinjat myi aluksen ravintolalaivaksi ja se kiinnittyi Tampereen Laukontorin rantaan ollen kahdesti uppoamisvaarassakin. Lisäksi jotkut muistanevat, kun Ilves-fanit saapuivat aluksella Hämeenlinnaan katsomaan SM-liigan peliä syksyllä 2018 ja paluumatkalla alus ajoi karille Akaan suunnalla.

Nykyisen tarinan alku on vuodessa 2020, kun alus pakkohuutokaupattiin. Hattulan kuntaan tulleen tiedon mukaan huutokaupan jälkeistä omistajaa ei ole rekisteröity alusrekisteriin ja aluksen omistajasta ei näin ole täysin varmaa tietoa.

Viime kesän alus vietti ankkurissa Heinunlahdella, kunnes se saapui Mierolaan. Tapahtumiin liittyen ELY-keskus totesi, että aluksen kiinnityttyä Mierolan laituriin, ei ongelma ole enää vesilain mukainen, vaan kunnan ja laivan omistajan (josta ei siis ole täyttä varmuutta).

Toisin päin tulkiten, kun laiva ei enää ole laiturissa, se on jälleen vesilain mukainen ongelma. Hattulan tavoite ei ole palauttaa laivaa vesilain vastaiseen olotilaan yhteiselle Vanajavedelle ympäristöuhkaa aiheuttamaan, vaan olisi löydettävä ympäristölle turvallinen ratkaisu. Saamamme tiedon mukaan aluksessa on noin 60 litraa polttoainetta, moottorin voiteluaineet ja joitain kunnossapitoon tarvittavia kemikaaleja.

Laivan tarinasta löytyy Hämeen Sanomista monta ansiokasta uutista ja lukija ei voi välttyä käsitykseltä, että Vanajavesi on saanut ongelman, joka ei lähiaikoina poistu. Omistajilla ei tunnu olevan muuta suunnitelmaa kuin siirtää alusta paikasta toiseen vuoden aikojen mukaan.

Tällä hetkellä selvitämme yhdessä muiden viranomaisten kanssa vaihtoehtoisia toimenpiteitä. Lehdessä yhtenä omistajista esiintynyt henkilö on saanut Hattulan kunnalta kehotuksen siirtää alus pois.

24.11.2023

Pekka Järvi

Kunnanjohtaja

Viim. päivitetty 10.5.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram