Siirry sisältöön

Uimavesien leväseuranta

Sinilevät kuuluvat järvien luonnolliseen ekosysteemiin, mutta vesistöjen ravinnekuormitus lisää niiden esiintymiä. Sinileväesiintymisien ennustaminen on vaikeaa, sillä tuulet ja virtaukset vaikuttavat sinilevän määrään sekä esiintymisen kestoon. Tilanne voi vaihdella nopeasti jopa saman päivän aikana. Ravinteiden ohella myös tyyni ja lämmin sää lisäävät sinilevien kasvua.

Sinilevän myrkyllisyyden takia sen tunnistaminen vedestä on arvokas taito. Varsinkin siitepölyä erehdytään luulemaan usein keväällä ja alkukesästä sinileväksi. Sinileväesiintymät ajoittuvat kuitenkin tavallisesti keskikesästä eteenpäin. Kalenterin lisäksi myös väri auttaa tunnistuksessa: siitepöly on aina kellertävää, sinilevä taas usein vihertävää. Sinilevä ei myöskään esiinny siitepölyn tavoin laiturin ja rantakalusteiden pinnoilla. Sinilevä haisee pahalle, mutta niin myös vedessä hajoavat siitepölymassat.

Uimaveden sinilevätilannetta kannattaa arvioida itse silmämääräisesti. Vähäinen sinilevä näyttäytyy vedessä pieninä kellanvihreinä hippusina, tyynellä säällä harsomaisena kalvona. Runsaampi esiintymä on nähtävissä levälauttoina vedenpinnalla, ja usein myös rannalle ajautuneina kasaumina.

Tee levätesti itse

Kaksi helppoa testiä, jotka voit itse suorittaa rannassa tai laiturilta, ovat keppitesti ja lasitesti. Jos vedessä kelluva levämassa hajoaa kepillä nostettaessa hippusiksi, kyseessä on luultavammin sinilevä. Keppiin roikkumaan jäävä levä puolestaan on vaaratonta levää. Toinen testaustapa on ottaa leväistä vettä lasiin ja antaa sen seistä siinä tunnin lasia liikuttamatta. Jos pinnalle nousee vihertäviä hiukkasia, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.

Yleisten uimarantojen seuranta

Yleisiltä uimarannoilta seurataan syanobakteerien runsautta uimavesinäytteenoton yhteydessä. Seurantatiedot voi katsoa Hämeenlinnan verkkosivuilta. Uimarantojen levähavainnoista voi kuitenkin ilmoittaa Hämeenlinnan terveysvalvontaan, jonka yhteystiedot ovat rannoilla olevissa tiedotteissa. Kuntalaiset voivat lisätä omia levähavaintojaan uimarannoilta sekä muilta vesialueilta valtakunnalliseen Järviwikiin. Havainnot voi ilmoittaa seuraavan asteikon mukaisesti: ei sinilevää, hieman, runsaasti ja erittäin runsaasti.

Uimareiden tulee välttää uimista runsaassa sinileväisessä vedessä, sillä siitä voi seurata ikäviä oireita, kuten erilaisia vatsaoireita, ihottumaa tai päänsärkyä. Oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua altistuksesta kestäen tavallisesti muutamia päiviä, korkeintaan viikon. Sinileväistä vettä ei tule myöskään käyttää syötävien kasvien kastelussa, eikä pesu- tai löylyvetenä. Veden keittäminen ei poista myrkyllisiä aineita. Sinileväisessä vedessä uinti ei ole suositeltavaa lievissäkään tapauksessa, mutta näin tehtäessä tulisi erityisesti välttää sukeltamista ja veden nielemistä, sekä peseytyä uinnin jälkeen puhtaalla vedellä

Viim. päivitetty 3.6.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram