Siirry sisältöön

Uimista ei suositella Hattulan Lehijärven eteläpäässä

Lehijärveen laskevassa Myllyojassa on havaittu 18.6. otetuissa näytteissä normaalia korkeampia ulosteperäisten bakteerien määriä. Korkeimmat suolistoperäisten enterokokkien määrät mitattiin Myllyojassa Hämeen Härkätien kohdalla. On mahdollista, että ulosteperäisiä bakteereita on voinut päästä Lehijärveen asti. Viranomaispalvelut ei suosittele uimista Hattulan Lehijärven eteläosassa Puolustusvoimien ja Hattula Golf OY:n rantojen välisellä alueella. Uintirajoitus on annettu varmuuden vuoksi, koska ulosteperäisiä bakteereita on saattanut päästä Lehijärveen asti. Ulosteperäiset bakteerit voivat aiheuttaa haittaa uimareiden terveydelle.

HS-Veden pumppaamolla oli 11.6.2024 ennakolta ilmoittamaton sähkökatko, jonka seurauksena Jyrätien jätevedenpumppaamolta pääsi ylivuotoaltaan kautta noin 20 m3 jätevettä Myllyojaan. Pumppaamon toiminta palautui normaaliksi, kun sähköt palautuivat pumppaamolle. Vuodon vaikutukset on siivottu.

Jätevesivuodon vaikutusten arvioimiseksi Myllyojasta otettiin 13.6. vesinäytteitä sekä ennen että jälkeen Jyrätien pumppaamon. Tutkimustulosten mukaan ulosteperäisiä bakteereita oli tavanomaista enemmän. Näytteenottoa jatkettiin. 18.6. otettujen lisänäytteiden perusteella Myllyojassa ja Hämeen Härkätien läheisyydessä suolistoperäisten enterokokkien määrä oli huomattavan korkea. Jyrätien pumppaamolla tapahtunut jätevesivuoto ei yksin selitä bakteerien korkeaa määrää. HS-Vesi ryhtyy selvittämään, mistä korkeat ulosteperäisten bakteerien määrät ovat peräisin.

Lehijärven Kalkkosten pieneltä yleiseltä uimarannalta otetiin eilen 19.6. suunnitelman mukainen uimavesinäyte. Ensimmäiset tulokset, Escherichia coli-bakteerit, oli selvästi alle uimavedelle asetettujen toimenpiderajojen. Tämän tuloksen perusteella jätevesivaikutusta ei ole Kalkkosten uimarannalla.

Vesinäytteitä otetaan ensi viikolla. Seuraava tiedote annetaan vesinäytetulosten valmistuttua.

Lehijärven eteläosan uintirajoitus jatkuu siihen asti, kunnes vesinäytteiden perusteella voidaan todeta Lehijärven vesi uimakelpoiseksi.

Lisätiedot uintirajoitukseen liittyen Terveystarkastaja Päivi Lindén puh. 040 523 6772 tai paivi.linden@hameenlinna.fi

Lisätiedot jätevesivuotoon liittyen

Laitospäällikkö Juha Sipponen puh. 050 388 9463 tai juha.sipponen@hsvesi.fi

Viim. päivitetty 20.6.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram