Siirry sisältöön

Matkalla kohti hyvää oloa – Tonin inspiroiva tarina elintapamuutoksesta

Hattulan kunnan työntekijä Toni Saarinen on tehnyt ison elintapamuutoksen. Pyysimme Tonia jakamaan tarinansa. Lue haastattelu alta.

Tukea oman elintapamuutokseen tekemiseen on tarjolla maksuttomasta liikuntaneuvonnasta keski-ikäisille ja juuri eläkeiän ylittäneille hattulalaisille. Lue lisää liikuntaneuvonnasta ja ota yhteyttä: Hattulan liikuntaneuvonta.

Sellaisista muutoksista tulee pysyviä, mitkä sopii itselle ja omaan arkeen.

Miten kaikki lähti liikkeelle? Mikä motivoi kuntokuurin aloittamiseen?

Ylipainoa oli todella paljon ja halusin omaan olotilaani ja jaksamiseen muutoksen. Tämä halu muutokseen motivoi vahvasti. Alkusysäyksenä toimi ajatus, että nyt se alkaa, siitä se oikeastaan lähti. Oli pakko ottaa itseään niskasta kiinni. Tuli sellainen sisuuntuminen!

Millaisia muutoksia teit ja mitä työkaluja käytit painonhallinnassa?

Muutokset tuli aika lailla kertarysäyksellä! Ravinto ja ruokailutottumukset saivat totaalisen muutoksen, kaikki epäterveellinen sai jäädä sekä naposteleminen. Rakensin itselleni säännölliset ruokailuajat, mikä oli tosi tärkeää. Niin sai pidettyä verensokerin tasaisena ja se vaikutti syömiseen kokonaisvaltaisesti. Ruokavalion muuttaminen oli kyllä aika haastavaa. En ole ollut mikään kasvissyöjä. Mutta sinnikkäästi muutoksia noudattaen huomasi, että makuaisti kyllä muuttuu ja tottuu. Puhtaat hyvät ruoka-aineet alkoivat maistua hyvältä.

Sinnikkäästi muutoksia noudattaen huomasi, että makuaisti kyllä muuttui.

Liikuntana käytin pääasiassa hyötyliikuntaa. Tein pihatöitä ja jatkoin hevosten kanssa harrastamista. Erona entiseen oli kuitenkin se, miten omaa harrastusta toteutti. Esimerkiksi hevoset ollut aina läsnä mutta toimintatavat niiden kanssa muuttuneet aktiivisemmiksi.  Pihatöitäkin aloin tehdä niin, että tuli kunnolla hiki. Kävin myös salilla ja tein arjessa pieniä aktiivisia valintoja, esimerkiksi hissin sijaan valitsin portaat. Arjessa on monia paikkoja, joissa voi muuttaa omaa aktiivisuuttaan. Ammattilainen voi tässä kohtaa auttaa ja huomata arjessa tällaisia paikkoja, joille itse on sokea.  

Millaisia muutoksia huomasit itsessäsi projektin myötä?

Muutokset ovat olleet todella suuria ja merkittäviä. Ei yksinomaan se, että paino putosi, vaan myös unen laatu parani, selkä- ja nivelkivut katosivat, vireystila on todella paljon parempi, jaksaa tehdä asioita aivan eri tavalla. Tärkeää on ollut myös olla läheisille ja asiakkaille esimerkkinä ja tsemppaajana. On voinut antaa vinkkejä myös muille.  

Miten sait motivaation pidettyä yllä? Tuliko suvantovaiheita?

Se on se lumipalloefekti – kun alkaa nähdä muutoksia, innostuu jatkamaan vain lisää. Muutos toi mukanaan niin paljon kaikkea hyvää, että motivaation taso oikeastaan nousi projektin myötä. Oli kiva huomata, että muutoksia vireyteen, kipuihin ja yleiseen olotilaan alkoi tulla varsin nopeasti. Varsinaisia suvantovaiheita ei ole ollut. Näkyvät muutokset on olleet niin tärkeitä, että motivaatio on pysynyt korkealla koko ajan. Nyt 75 kiloa on pudonnut. Se on melkein puolet painosta.

Oli kiva huomata, että muutoksia vireyteen, kipuihin ja yleiseen olotilaan alkoi tulla varsin nopeasti.

Toki tällainen kokonaisvaltainen elintapamuutos vie aikaa. Se vaatii työtä ja suunnittelua. Mutta käytetty energia ja aika maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Aitoko jatkaa tulevaisuudessakin liikunnan harrastamista ja terveellisen ruokavalion noudattamista?

Aion jatkaa. Ruokavalion kanssa en ole aivan niin ehdoton kuin alussa. Voin esimerkiksi ottaa kahvin kanssa makeaa, mutta se mitä syöt on kulutettava pois. Liikuntajutut jatkuu ennallaan.

Mitä vinkkejä antaisit muille, jotka haluavat toteuttaa muutoksia omassa elämässä?

Ei kannata heti asettaa tavoitteita liian korkealle. Muutos lähtee pienin askelin. Alussa muutos vaatii sinnikkyyttä. Tuloksia ei välttämättä näe heti, mutta kirvestä ei silti kannata heittää kaivoon. Jos tuntuu vaikealta, etsi tukea ja apua. Itselle esimerkiksi liikuntaneuvonta olisi voinut olla avuksi. Piaa on helppo lähestyä ja hän on miellyttävä ihminen. Olisi hyvä olla ammatti-ihminen katsomassa perään, kun painoa on pudotettavana paljon. Pidänkin liikuntaneuvonta-palvelua todella tärkeänä ja oman työnikin kannalta toivon, että palvelu laajenisi kaikenikäisille. Palvelun tarvetta on monissa ikäryhmissä.

Liikunnan suhteen on tärkeää löytää itselle sopivat liikuntamuodot ja liikkumistavat. Sellaisista muutoksista tulee pysyviä, mitkä sopii itselle ja omaan arkeen. Esimerkiksi minulla hevosharrastus kuului jo elämään, mutta sitä vain muokattiin aktiivisempaan suuntaan. Lisäksi halusin liikunnassa nauttia omasta ajasta vastapainoksi työlle jossa tapaan paljon ihmisiä. Jollakin voi toimia toisinpäin! Ammattilainen voisi auttaa löytämään omat vahvuudet ja itselle sopivat jutut.

Lopuksi kannattaa pitää koko ajan mielessä se hyvä olo ja parantunut terveydentila, mikä muutoksesta seuraa! Kokeilemalla ei menetä mitään ja painonpudotuksella on todella kauaskantoiset seuraukset.

Mies pitää ruskeaa hevosta riimunarusta.
Toni yhden lempiharrastuksensa parissa.
Viim. päivitetty 5.10.2023
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram