Siirry sisältöön

Jätelautakunta Kolmenkierto tiedottaa: Jätehuollon tehoseuranta etenee

Jätehuoltoviranomainen aloitti asuinkiinteistöjen jätehuollon tehoseurannan toukokuussa.

”Olemme lähettäneet satoja kirjeitä sellaisille asukkaille, joilla ei vielä ole jätehuoltoa”, jätehuoltopäällikkö Martta Kantele kertoo. ”Asukkaat ovat ottaneet kirjeet hyvin vastaan ja jätehuoltoon on liittynyt huima määrä uusia asukkaita.”

Tehoseuranta aloitettiin sen jälkeen, kun rekisteriselvityksessä kävi ilmi, että 13 kunnan toimialueella on noin 10 000 asuinkiinteistöä jätehuollon ulkopuolella.

”Rekisterin mukaan jätehuoltoon on liittynyt paljon myös sellaisia asukkaita, jotka eivät vielä ole saaneet kirjettä”, Kantele sanoo. ”Tähän haluamme ilman muuta asukkaita kannustaa. Kirjettä ei kannata jäädä odottamaan, vaan jätehuolto on hyvä järjestää saman tien.”

Miten jätehuolto pitäisi järjestää?

Kaikilla asuinkiinteistöllä pitää olla sekajäteastia, jonka jäteauto käy tyhjentämässä säännöllisesti. Jätehuolto sovitaan Kiertokapula Oy:n asiakasnetissä tai soittamalla asiakaspalveluun. Jätehuollon voi myös järjestää yhdessä naapurin kanssa, jolloin puhutaan kimpasta.

”Neuvomme kirjeessä, mitä asukkaan pitää tehdä”, Kantele kertoo. ”Asian hoitamiseen annetaan kuukausi aikaa.”

Määräajan jälkeen jätehuoltoviranomainen tarkistaa tilanteen rekisteristä. Jos jätehuolto ei ole kunnossa, asia siirretään kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen käsittelyyn. Lautakunnan päätöksellä ympäristönsuojeluviranomainen voi viime kädessä käyttää hallintopakkokeinoja ja asettaa kiinteistön omistajalle uhkasakon.

”Näyttää siltä, että ympäristönsuojeluviranomaisille siirtyy vähemmän tapauksia kuin ennakoimme”, Kantele toteaa.

Kirjeen saaneista 64 prosenttia on liittynyt jätehuoltoon tai ilmoittanut kimpasta.

”Se on enemmän kuin uskalsimme odottaa. Pystymme jatkamaan seurantaa jopa hieman etupainotteisesti suunnitelmaan nähden. Tällä vauhdilla syksyyn mennessä kirjeitä on postitettu yli tuhat kappaletta.”

Entä jos sekajätettä ei synny?

Joskus kirjeen saanut asukas kysyy, pitääkö jätehuolto järjestää, vaikka sekajätettä ei synny.

”Kaikkea jätettä ei voi lajitella”, Kantele toteaa. ”Esimerkiksi likainen muovipakkaus, särkynyt juomalasi tai tiensä päähän kävellyt kengät kuuluvat sekajätteeseen.”

Jos sekajätettä syntyy vain vähän, kannattaa jätehuolto järjestää kimpassa naapurin kanssa. Silloin myös jätehuollon kulut pienenevät, kun jäteastian tyhjennysmaksu jaetaan naapureiden kesken. Jätehuoltojärjestelmää tehostaa myös asuinkiinteistöjen korkea liittymisaste.

”Mitä useampi asukas hoitaa velvoitteensa ja liittyy jätehuoltoon, sitä tehokkaampi järjestelmä on ja kustannukset jakautuvat tasaisesti kaikille asukkaille”, Kantele toteaa.

Lisätietoja:

Martta Kantele, jätehuoltopäällikkö

puh. 050 308 9345, martta.kantele@hameenlinna.fi (tavoitettavissa 21.7. saakka, sen jälkeen jätehuoltosuunnittelija Veera Petäsnoro puh. 050 325 1445, veera.pertasnoro@hameenlinna.fi)

Jätelautakunta Kolmenkierto on seuraavien kuntien jätehuoltoviranomainen: Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski.

Viim. päivitetty 5.10.2023

Löysitkö etsimäsi?

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram