Siirry sisältöön

Hyvää arkistojen päivää!

Tervehdys kunnan keskusarkistosta!

Hattulan kunta osallistuu tänä vuonna arkistojen päivään. Tämänkertainen teema "arkistot ja eläimet" saattaa ensi kuulemalla vaikuttaa hyvinkin kaukaiselta kunnan hallinnosta. Onneksi näin ei kuitenkaan ole!

Päivän kunniaksi esittelemme parhaita paloja arkistomme eläimistä tässä jutussa.

Merven ja Hurttalan kansakoulut: täytettyjen eläinten ja havaintokuvien luettelot

Eniten eläimiä löytyy kouluista – mistäpä muualtakaan!

Merven ja Hurttalan kansakouluissa ovat täytetyt eläimet, havainnekuvat ja muu irtaimisto päätyneet omiin luetteloihinsa. Merven kansakoulun luettelokirja on päivätty 1.9.1950 ja Hurttalan 23.10.1972.

Merven kansakoulun suojissa on ollut 10 täytettyä lintua ja 2 imettäväistä eli nisäkästä, Hurttalassa täytettyjä eläimiä ei luettelon mukaan ole ollut lainkaan.

Hurttalan eläimet ovat kaikki havaintokuvia, joita myös Mervessä on valtaosa. Luetteloista ei tosin selviä, onko kyse piirroksista vai valokuvavedoksista.

Kuvien lisäksi Merven kansakoulussa on ollut peräti kolme eläinaiheista rainaa (videota): mustavalkoiset lehmä ja hevonen, sekä perhosista kertova värillinen raina.

Merven kansakoulu on listannut irtaimistonsa juuri kyseistä tarkoitusta varten tehtyyn Valistuksen vihkoon tai ”havaintokuvien luetteloon”. Hurttalan kansakoulun luettelo on puolestaan ruskealla paperilla päällystetty Kariston kovakantinen luettelokirja.

Huomaa sivujen alaosasta muodostuva värillinen kuvio.

Tarina ei kerro täytettyjen eläinten tai kuvienkaan myöhempää historiaa eikä niitä valitettavasti löydy arkistostakaan. Mutta olisihan nyt silakasta, "kravusta" tai vaikkapa lapamadosta saanut vähintäänkin erikoisia sisustustauluja kunnanvirastolle!

Kunnan nimikkolajit

Eurooppalaisen luonnonsuojeluvuoden 1995 tunnelmissa kunnille heitettiin haaste nimetä itselleen omat nimikkolajinsa. Hattula tarttuikin haasteeseen ja kuntalaisten antamien ehdotusten pohjalta kunnanhallitus valitsi lajit kokouksessaan 2.6.1997.

Valintakriteereitä on ollut monta, mm. ”eläimen ja kasvin kauneus”, yleisyys, hyöty ja lisäksi vaakakupissa painoi se, onko laji kenties valittu jo muiden kuntien nimikoksi. Matelijat ja sammakkoeläimet eivät päässeet listalle.

Eläimistä nimensä Hattulan historiaan saivat mäyrä, kirjosieppo, kuha ja maitepunatäpläperhonen.

Nykyisin paperisia kunnanhallituksen pöytäkirjoja säilytetään arkistokoteloissa, mutta aiempien vuosien pöytäkirjat on nidottu yhteen. Yleensä yhden vuoden pöytäkirjat muodostavat yhden (enemmän tai vähemmän järkälemäisen) opuksen, mutta jonakin vuotena niteitä on saattanut tulla neljäkin. Kirjoista ei selviä, kuka ne on kansittanut.

Kannet ovat pääsääntöisesti mustaa nahkaa, vaikka aikaisimpina vuosina onkin käytetty myös mustaa kangasta, puuta ja verhoilematonta pahvia. Niteiden selkämystä koristaa kultaiset kirjaimet. Tämä vuoden 1997 nide painaa parisen kiloa, joten mistään kevyestä lukemisesta ei ole kyse - kirjaimellisestikaan!

Pöytäkirjatekstin lajien valinnasta voit lukea kokonaisuudessaan skannattuna täältä.

Parolan leijona

Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä, näyttämölle nousee tänä vuonna 155-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Parolan leijona. Leijonamme esiintyy mustavalkoisessa vedoksessa koossa 17 x 23,5 cm.

Kunnan keskusarkisto ei ole varsinaisesti valokuva-arkisto, mutta joitakin vedoksia, albumeita ja cd-levyllisiä tosiaan löytyy. Leijonamme asuu vihreäkantisessa kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston valokuva-albumissa ja onkin siellä eläinmaailman ainoa edustaja, sillä muiden kuvien aiheina on kunnan rakennuksia, kunnanvaltuuston ryhmäpotretteja sekä eläköitymisjuhlia tai muita tilaisuuksia eri vuosilta. Suurin osa valokuvista vaikuttaisi olevan 1960-luvulta, mutta onpa mukaan päätynyt jokunen kuva vielä 1990-luvultakin.

Leijonaystävämme on kuvattu oletettavasti 1960-luvulla. Albumissa on kuvia elokuussa 1963 Parolannummella järjestetystä suomen kielen oikeuksien juhlasta, mutta tämä leijonamme ei ole noiden kuvien joukossa ja se toisaalta poikkeaa tyyliltäänkin toisista. Olisikohan ystävämme ikuistettu kenties oman 100-vuotisjuhlansa kunniaksi?

Kuvatekstien kaunis käsiala on samanlainen kaikissa kuvissa, joten albumin lienee koonnut 1990-luvulla joku kunnan sihteereistä. Albumin kokoaja tai kuvien ottajat eivät kuitenkaan käy ilmi albumista.

Arkistojen päivä

Arkistojen päivää vietetään marraskuun toisena lauantaina – tai ainakin jossain siinä main. Nimestään huolimatta päivä ei ole sitova, ja senpä takia ajankohdaksi valikoitui Hattulassa sitä seuraava viikko. Teemat vaihtelevat vuosittain. Arkistojen päivästä voit käydä lukemassa lisää täältä.

Viim. päivitetty 23.11.2023
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram