Siirry sisältöön

Kaksi lapsiperhettä kokeilee asumista ja elämistä kyläläisinä elokuun lopussa Lepaa – Tyrvännönniemellä Hattulassa.

Kaksi lapsiperhettä kokeilee asumista ja elämistä kyläläisinä elokuun lopussa Lepaa – Tyrvännönniemellä Hattulassa. Kyläaktiivit tarjoavat mahdollisuuden kaupunkilaisperheille tutustua kylän arkeen ja kyläläisiin. Polku kylään -asumiskokeilulla halutaan helpottaa maalle muuttoa erityisesti silloin, kun kylälle ei ole vahvoja siteitä. Muuttopäätös, talon rakentaminen tai osto maalta on iso muutos ja investointi.  


Asumiskokeilulla halutaan auttaa maallemuutosta kiinnostuneita tutustumaan kylään ja kyläyhteisöön käytännössä. Kylien vapaaehtoiset auttavat kokeiluperheitä tutustumaan, räätälöivät ohjelman ja esittelevät kylän asumismahdollisuuksia.

Kaksi lapsiperhettä kutsuttiin asumiskokeiluun sadasta hakemuksesta (hakemuksia 98).
Vajaaksi viikoksi maalle muuttaa Hämeenlinnasta Huovisten perhe.  Vanhemmat Sofia Lund-Huovinen ja Risto Huovinen kokeilevat muutaman päivän myös työssä käymistä Hämeenlinnassa Lepaalta käsin. Perheen lapset ovat 3, 9 ja 10-vuotiaat.Perheen  rivitalokolmio on myynnissä ja haaveissa olisi talo vireässä kylässä ja lapsille tilaa temmeltää.

Tampereelta asumiskokeiluun tulevat Henna ja Dick Agbodjakin sekä 1- ja 3-vuotiaat lapset. Dick tulee kokeilemaan pendelöitiä töihin Tampereelle maalta käsin. Molemmat vanhemmat ovat asuneet lapsuutensa maalla, ja nyt pienten lasten myötä kaupunkiasuminen ei tunnu enää niin hyvältä kuin nuorena aikuisena.

Kotina asumiskokeilussa perheillä on kahden huoneen asunnot Lepaan kartanon ja puutarhaoppilaitoksen kulttuurihistoriallisessa Toimelassa puutarhojen kukoistuksessa.

Lepaa - Tyrvännönniemen vapaaehtoiset opastavat perheitä asumisen arkeen, harrastusmahdollisuuksiin ja paikallisiin palveluihin. Perheiden kanssa tavataan etukäteen etäyhteyksillä. Ohjelmassa on tutustumista Tyrvännön kylätaloon, Lepaan kouluun ja kylän palveluihin. Ohjelma tarkentuu perheiden toiveiden pohjalta. Toiveina on ainakin päästä uimaan, luontoretkelle, nähdä hevosia ja polkupyöräillä. Yhteisiä illanviettoja järjestetään koulun ja kyläladon ympäristössä koululaisperheiden kanssa ja viimeisenä iltana Lepaan kartanon saunalla.

Polku kylään -asumiskokeilun 98 hakemuksesta lähes puolet tuli lapsiperheilta. Hakijoista 43 oli lapsiperheitä, 24 pariskuntia ja 31 sinkkuja. Lapsiperheistä 17 oli yhdenvanhemman perheitä.

Polku kylään -kokeiluja ja kyläasumisen kehittämistä Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä
Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula, Tyrvännönniemi ja Vähikkälä ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia kyläyhteisöjä. Kaikissa kolmessa kylässä on kyläkoulut ja paikallisia palveluja. Polku kylään -hanke kannustaa myös tyhjien talojen omistajia etsimään rakennuksiinsa uudet asukkaat kylien elinvoiman vahvistamiseksi. Hämeen Kylät ry:n Polku kylään -hanketta rahoittaa Leader-Linnaseutu EU:n maaseutuohjelmasta.

Polku kylään -asumiskokeilut on toteutettu aiemmin Alvettulan (Hämeenlinna) ja Vähikkälän (Janakkala) kylissä. Kuusi lapsiperhettä on viettänyt ikimuistoisen viikon tutustumalla kyläelämään. Polku kylään -hankkeessa on järjestetty myös Asumaan kylään -päiviä Alvettulassa sekä käynnistetty kyläkummitoiminta Hämeenlinnan seudulla. Lepaa – Tyrvännönniemen asumiskokeilun jälkeen vedetään yhteen -hankkeen kokemukset. 

Lisätietoa Polku kylään -asumiskokeiluista. https://www.hameenkylat.fi/asumiskokeilu/

Lisätietoja

Elina Leppänen /Polku kylään -hanke 0400 944 868 kylaasiamies@hameenkylat.fi
Mari Monto kyläkummi /kyläaktiivi   040 7587096 mari_monto@hotmail.com  
Iivo Rytkönen kyläaktiivi / kyläyhdistys 040 8696740  iivo_rytkonen@yahoo.co.uk
Mira Eklund kyläaktiivi / kyläyhdistys 040 5501786  mirkkue@gmail.com

Viim. päivitetty 19.8.2024
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram