Siirry sisältöön

Kunnanjohtajan kuukausikatsaus: huhtikuu

Yhteiskoulun jatkorakentaminen 

Syksyllä 2020 kunnanvaltuusto päätti, että Yhteiskoulun uudet tilat rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe valmistui keväällä 2022 ja oli taloudellisesti onnistunut, koska investointi pysyi lähes puoli miljoonaa euroa alle varausten. Käyttäjiltä on tullut joitakin moitteita muun muassa käytävien kapeudesta, mutta tilat muuten ovat toimivat. Hyvät opettajat ovat kuitenkin koulun tärkein voimavara ja heitä Hattulassa on! 

Vuodesta 2023 alkaen on työpöydällä ollut yhteiskoulun rakentamisen seuraava vaihe, joka on osoittautunut haastavaksi. Aluksi lähdettiin liikkeelle siitä, että vuonna 1999 käyttöönotettu nykyinen rakennus peruskorjataan sekä rakennetaan ”elintasosiipi” riittävien tilojen varmistamiseksi. Yllättäen selvitykset osoittivat, että 25 vuotta vanhan koulun peruskorjaukseen sisältyy siinä määrin riskejä, että parempi olisi rakentaa kokonaan uusi koulu. Tältä pohjalta tehtiin useita eri vaihtoehtoja ennen kuin tilatarpeet ja taloudelliset resurssit kohtasivat. 

Kuluvan vuoden tammikuussa valtuusto päätti, että loput yhteiskoulun tarvitsemista tiloista rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensin rakennetaan varsinaiset opetustilat ja näiden valmistumisen jälkeen väestönsuoja sekä liikuntatilat. Kun vuonna 2022 valmistunut koulu maksoi noin 3,9 miljoonaa euroa, niin nyt rakennettavat tilat kokonaisuudessaan tulevat maksamaan pitkälti yli 10 miljoonaa euroa. Kunnanvaltuusto hyväksyi tammikuussa hankesuunnitelman sekä varsinaisten opetustilojen rakentamiseen tässä vaiheessa 8 miljoonaa euroa. 

Väestösuojaa ja liikuntatilaa koskevat investointipäätökset tehdään vasta myöhemmin ja tilat valmistuvat vasta 2030-luvun alussa. Vaiheistamalla rakentaminen usealle vuodelle pyritään jakamaan taloudellista lastia. Kunnan tavoite on, että pitkällä aikavälillä eivät investoinnit keskiarvona vuositasolla nouse yli kolmen (3) miljoonan euron. Näin halutaan pitää velkaantuminen kurissa. Alla olevassa kuvassa näkyy toteutuneet ja suunnitellut investoinnit euroina pitkällä aikavälillä. Punainen viiva on kolmen (3) miljoonan kohdalla. 

Kuvassa näkyvät ”piikit” ovat 

  • Juteinin koulu 2015-2016. 
  • Yhteiskoulun 1. vaihe 2022. 
  • Yhteiskoulun 2. vaihe sekä Pekolan suunnan koulu 2026-2028. 
  • KA = keskiarvo ko. aikajaksolla. 

Pekolan suunnan koulu ja Pappilanniemi 

Yhteiskoulun kanssa samanaikaisesti on suunnitteilla myös Pekolan suunnan koulun rakentaminen. Tämä on investointisuunnitelmassa vuosilla 2027-28. Miten uusi koulu toteutetaan ja missä se tulee sijaitsemaan on päättämättä ja vaihtoehtoja tutkitaan.  

Kuten muistamme vuonna 2013 Hattulassa lakkautettiin Rahkoilan koulu ja tuosta hetkestä alkaen myös Pekolan koulun oppilaat ovat tulleet laajemmalta alueelta. Alla oleva kuva esittää Pekolan oppilaiden kotien sijaintia lukuvuotena 2025-2026. Mikäli uusi koulu sijoitettaisiin oppilaiden kotien näkökulmasta keskipisteeseen, niin se rakennettaisiin jonnekin Keltomäen paikkeille. 

Pekolan suunnan koulun rakentamiseen liittyy myös Pappilanniemen kiinteistön tulevaisuus. Hattula osti vanhan sairaalakiinteistön vuonna 2008 ja nykyään siellä toimivat yleishallinto, elinvoimahallinto, päiväkoti, vammaisten päivätoimintakeskus, sosiaalitoimisto sekä keittiö. Huolimatta monista toimijoista, rakennuksen noin 7500 neliöstä on edelleen runsaasti tyhjillään vuodeosaston sekä seurakunnan siirryttyä pois.  

Kiinteistö on nykyisellä käyttöasteella ja myös kunnolla kallis ylläpitää, mutta siellä olevat palvelut ovat välttämättömiä. Lisäksi myynti- tai purkuvimmaa jäähdyttää kiinteistön noin 3,7 miljoonan tasearvo. Kiinteistö on hyvin hankala myydä, kallis peruskorjata tai purkaa, jos jälkimmäiseen edes lupaa saataisiin, rakennus kun on suojeltu. 

Pekolan suunnan koulun ja Pappilanniemen päätökset kietoutuvat toisiinsa viimeistään taloudellisten raamien kautta. Nyt Pappilanniemessä on paljon tyhjää tilaa ja samanaikaisesti alueelle tulee rakentaa uutta koulutilaa. Voidaanko nämä tarpeet yhdistää ja löytää toimiva kompromissi?  

Tätä ”yhtälöä” on ehkä vaikea selittää, mutta yritän sitä yksinkertaistaa seuraavasti: 

  • Pekolan suunnan koululla ja päiväkodilla on tärkeä asema kunnan palveluissa Vanajaveden itäpuolella myös jatkossa. 
  • Pappilanniemen tilat on saatava tehokkaaseen käyttöön tavalla tai toisella, mutta kiinteistö vaatii jossain vaiheessa peruskorjausta. On myös harkittu myyntiä tai purkamista. 
  • Mikäli Pappilanniemen kiinteistö olisi teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa muuttaa osin koulukiinteistöksi, se voisi tarjota kokonaisuuden kannalta järkevän ratkaisun. Nykyisillään tyhjinä olevat tilat voitaisiin osoittaa koulukäyttöön ja kiinteistön peruskorjaus voitaisiin yhdistää kouluinvestointiin. Tosin liikuntatilatkin tarvitaan. 
  • Mikäli koulua ei ole mahdollista sijoittaa Pappilanniemen kiinteistöön, olemme tilanteessa jossa
    • pitää rakentaa uusi Pekolan suunnan koulu. 
    • pitää päättää, mitä tehdään Pappilanniemen kiinteistölle. Kunnan lopuille palveluille kiinteistö on kovin suuri. 

Paljon on kysymyksiä ilmassa. Onko Pappilanniemen kiinteistö peruskorjattava vai purettava, jos koulun sijoittaminen sinne ei onnistu? Voiko kiinteistöstä peruskorjata vain tarvittavat osat ja purkaa loput? Muistettava on, että kiinteistö on suojeltu. Joka tapauksessa päiväkoti ja muut kiinteistössä olevat nykyiset palvelut tarvitsevat tilat.  

Hallinnon voisi sijoittaa pois alueelta, mutta päiväkoti alueella tarvitaan. Sosiaalitoimisto ja vammaisten päivähoito ovat hyvinvointialueen alaista toimintaa ja niiden sijainnin päättää lopulta hyvinvointialue. Toivottavasti nämäkin palvelut säilyvät Hattulassa. 

Jos Pappilanniemen kiinteistö puretaan kokonaan, se merkitsisi poistoja lähes 4 miljoonaa sekä purkukustannuksia, jotka nekin voivat olla miljoonaluokkaa. Nykyiset palvelut tarvitsevat myös korvaavat tilat, jotka nekään eivät olisi ilmaisia. Yksinkertainen (ei välttämättä pätevä) kustannusten laskeminen voisi tarkoittaa purkamistilanteessa seuraavaa 

  • Pappilanniemen purku miljoona (1) ja alaskirjaukset 3,7 miljoonaa, 
  • Pekolan suunnan koulun rakentaminen noin kuusi (6) miljoonaa, 
  • Uuden päiväkodin rakentaminen noin kuusi (6) miljoonaa, 
  • Vielä tarvitaan tilat yleishallinnolle, elinvoimahallinnolle, sosiaalistoimistolle ja vammaisten päivähoidolle. 

Korostan, että edellä mainitut summat ovat vain esimerkkejä, mutta osoittavat kyllä tilanteen haastavuutta.  

Keskusteltu on siis Pappilanniemen myynnistä. Tosiasia kuitenkin on, että vastaavat kiinteistöt ovat muodostuneet ongelmiksi ja myynti on vaikeaa. Esimerkiksi Mäntän sairaala myytiin viime vuonna 30 000 eurolla ja pienemmälläkin rahalla on kauppoja tehty. Toki Hattula ei ole Mänttä, mutta totuuden nimissä Pappilanniemikään ei ole ulkopuolisen ostajan näkökulmasta houkuttelevimmasta päästä. Julkisia tiloja on jatkuvasti enemmän tyhjillään ja niiden muuttaminen uusiin tarkoituksiin ei ole halpaa, mutta ei mahdotonta. 

Pohdittavaa siis riittää. Yhden lisämausteen tuo ”purkuinnostus”, joka tuntuu koskevan erityisesti julkisia rakennuksia. ”Ei vanhasta saa kelvollista, vaan se pitää purkaa!” Tosiasiassa vanhoja kiinteistöjä on mahdollista myös peruskorjata kelvollisiksi ja jopa uusiin tarkoituksiin. Maailma on täynnä näitä esimerkkejä. 

Juuri tällä hetkellä Pappilanniemen kiinteistön kuntoa sekä koulusoveltuvuutta selvitetään. Tämän jälkeen on päätösten aika ja toivottavasti päätöksiä tehdään jo kuluvan vuoden aikana. Ennen selvitysten valmistumista ei tuomioita kannata jakaa. 

Eteenpäin! Muistakaa käydä äänestämässä! 

Pappilanniemessä 2.4.2025 

Pekka Järvi 

Kunnanjohtaja 

Viim. päivitetty 2.4.2025

Löysitkö etsimäsi?

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram