Siirry sisältöön

Geokätköily

Geokätköilyä voi harrastaa jokainen. Geokätköily on monipuolista: voit etsiä kätköjä yksin tai ystävien kanssa, jokainen kätkö on omanlaisensa ja voit piilottaa myös itse uusia geokätköjä. Se onkin oivallinen lapsiperheen harrastus. Lasten kanssa voi sopia, että eka löytäjä ei paljasta kätköpurkin sijaintia, vaan sisarukset hakevat sen myös itsenäisesti.

Geokätköily on myös hyvä liikuntamuoto (mikäli niin itse haluat) ja voit itse valita liikkumisen määrän. Kätköjä on kaikkialla: kaupungissa, retkeilyalueilla, tienvarsilla ja maastossa.

Kätköily Hattulassa

Hattulassa on yli 200 geokätköä, jotka odottavat etsijäänsä!

Tenholan Linnavuoren ulkoilureitin varrelta löytyy lähes 30 kätkön sarja sekä useita yksittäisiä kätköjä ja toistakymmentä mysteerikätköä.

Historiasta kiinnostuneet voivat vierailla Hattulan Pyhän Ristin kirkolla, jonka kupeesta löytyy peruskätkön lisäksi multikätkö, mysteerikätköjä ja virtuaalikätkö.

Happihyppely Parolannummen pururadalla saa lisämaustetta, kun matkan varrella odottaa yli 10 erilaista tarkoin piilotettua kätköä. Samalla voit testata alueen frisbeegolfrataa.

Hattulassa kätköjä löytyy myös saarista, keskeltä Parolaa ja jokaiselta kylältä. Kätköily on loistava tapa tutustua paikalliseen ympäristöön ja kohteisiin!

Miten alkuun?

  1. Luo tunnus geocaching.com sivulla.
  2. Valitse sivun kartalta kätkö, jonka haluat etsiä. Kiinnitä huomiota kätkön luokitukseen: minkä kokoinen kätkö on, kuinka vaikeaa maasto on ja kuinka hankala löytää itse kätkö on.
  3. Lähde maastoon etsimään.
  4. Kun löydät kätköpurkin, kirjoita nimimerkkisi logivihkoon eli "loggaa kätkö".
  5. Kirjaa geocaching.com-sivun kätkökuvaukseen, että olet löytänyt kätkön ja valitse uusi kätkö etsittäväksi!

Tunnuksen luominen ja kätköjen etsiminen

Rekisteröidy ensin Geocaching.com -palveluun ja luo oma nimimerkki. Lyhyt naseva on helppo ja nopea kirjata lokivihkoon. Perusjäsenyys on ilmainen, tosin palvelu on hieman rajattu, mutta kokeilemaan pääsee hyvin. Premium-jäsenyys mahdollistaa kaikki palvelut. Sen saa joko kk- tai vuosihintaisena.

Samalla tunnuksella voi liittyä suomalaiseen palveluun Geocache.fi. Geocache.fi on itsenäinen suomalainen sivusto suomalaisille kätköilijöille.

Luotuasi tunnuksen pääset tarkastelemaan geokätköjä karttanäkymässä. Kätköt näkyvät kartassa erilaisina symboleina riippuen kätkötyypistä. Aluksi kannattaa aloittaa vihreistä peruskätköistä. Kätkökuvauksesta löydät kätkön vaikeustason (kuinka haastava kätkön piilotustapa on), maaston vaikeustason sekä kätköpurkin koon.

Muista kätköjä etsiessäsi jokaisen oikeudet! Älä vahingoita luontoa tai häiritse lintujen pesintää.

Välineet

Geokätköily onnistuu hyvin älypuhelimella, kunhan siinä on GPS-vastaanotin ja datayhteys. Kynä on hyvä olla mukana, jotta saat laitettua nimmarin lokivihkoon.

Harrastuksen edetessä reppuun voi laittaa apuvälineiksi esimerkiksi taskulampun, UV-lampun piilonumeroita varten, onkivavan koukulla korkealla olevia kätköjä varten, tikkaat, kiipeilyvälineet ja peilin.

Harrastuksessa alkuun pääsemiseksi riittää kuitenkin pelkkä kännykkä ja kynä!

Kätkötyyppejä

Tavallisimmat kätkötyypit

Traditional cache - Perinteinen kätkötyyppi, jossa kätkökuvauksessa annetuista koordinaateista löytyy purkki.

Mysteerikätköt (eng. unknown caches) - eli mysset tai pulmakätköt eivät löydy kartalla näkyvästä sijainnista. Yleensä mysteerikätkössä pitää ratkaista joku pulma tai ongelma, jonka ratkaistuaan saa kätkön koordinaatit.

Multikätkö (engl. multi-cache) - Kätköjä, joissa pitää käydä kahdessa tai useammassa paikassa löytääkseen lopullisen kätkön.

Muut kätkötyypit

Earthcache - Earth cache on purkiton kätkötyyppi. Geokohteen sijainnista ei löydy kätkörasiaa vaan usein jokin geologisesti mielenkiintoinen kohde. Kätköjen tarkoitus on opetuksellinen. Koska kätköpaikalla ei ole purkkia, eikä siten logikirjaa, pitää kätköllä vierailijoiden suorittaa tehtäviä, jotka löytyvät kätkökuvauksessa.

Virtuaalikätkö - Virtuaalikätkö ei sisällä kätkörasiaa vaan ajatus on vain vierailla koordinaateissa ja suorittaa annettu tehtävä. Tehtävä voi olla oikeastaan mitä vaan kysymyksiin vastaamisesta valonkuvan ottamiseen tai jonkin muun tehtävän suorittamiseen.

Letterbox Hybrid - Letterbox eli geolodju tai lodju on geokätkön ja partiolaisten lodjun yhdistelmä. Lodjaus on partiolaisten aarteenetsintäharrastus, joka muistuttaa hyvin paljon geokätköilyä. Lodjauksessa aarretta etsitään sanallisten vihjeiden esim. runon avulla maastossa. Letterbox -tyyppinen kätkö toimii siis sekä geokätkönä että partiolaisten lodjuna. Jotta kätkö voisi olla geolodju tulee se olla mahdollista etsiä kuvauksesta löytyvän lorun tai sanallisen vihjeen perusteella ja myös koordinaattien avulla.

Wherigo - Wherigo on kätkötyyppi, jossa GPS-laitteeseen tai mobiilisovellukseen ladataan nk. kasetti (engl. cartridge), joka käynnistetään laitteesssa ja sen ohjeiden mukaan liikutaan maastossa. Kasetti on eräänlainen ohjelma, joka esittää kysymyksiä kun kätköilijä saapuu johonkin sijaintiin tai seuraava välipiste paljastuu, kun kätköilijä menee ohjelmassa esitettyihin koordinaatteihin.

Webbikamerakätkö - Webbikamerakätkö (webcam cache) on toinen vanha kätkötyyppi, joita ei voi enää tehdä. Tässä kätkötyypissä on ideana mennä annettuihin koordinaatteihin ja kuvauttaa itsensä paikalta löytyvällä webbikameralla. Webbikameran kuva liitetään loggauksen yhteyteen. Muutama vielä löytyy Suomesta!

Locationless - Locationless on purkiton kätkötyyppi, jossa tarkoituksena oli etsiä jokin tietty objekti ja ilmoittaa loggauksessa sen koordinaatit. Kätkön siis saattoi etsiä missä päin maailmaa tahansa, kunhan sopiva kohde löytyi. HUOM! 2025 kätkön koodi on GCA2025, ”Where’s 25? – Locationless Cache”

Lisätietoa geokätköilystä

Kätkön piilottamisen avuksi.

Geokätköilysanastoa

Koordinaattien muunnokset, etäisyydet ym. Koordinaatit voi merkitä monella tapaa. Geokätköilyssä koordinaatit ilmoitetaan yleensä asteina, minuutteina ja minuutin desimaaleina. Muutkin merkitsemistavat ja muunnokset niiden välillä on kuitenkin hyvä tuntea, koska esimerkiksi autonavigaattorit saattavat kelpuuttaa vain jonkun toisen muodon.

Työkalupakki

EleniaGo mobiilipeli

EleniaGO on maksuton mobiilipeli, jossa ottamalla kuvia Elenian sähköverkon osista ja osallistumalla haasteisiin keräät pisteitä ja pisteillä lunastat kivoja palkintoja.

Peli on hyvää harjoitusta suunnistukseen ja geokätköilyyn. Huomaamatta tulee käveltyä (juostua, pyöräiltyä) pitkiäkin matkoja, kun etsii seuraavaa kohdetta. Muista kuitenkin liikenne – ole varovainen!

EleniaGO peli on sallittu kaikille 13 vuotta täyttäneille.

EleniaGO-mobiilipelissä kukistetaan tihulaisia ja suojellaan sähköverkkoa.

Peli on ladattavissa Google Playsta ja App Storesta.

Tihulaisia kukistamassa pelissä ovat mainiot hahmot, supersankarit Matti Megawatti, Milli Ampeeri ja Aimo Voltti.

Valokuvat analysoidaan tekoälyn avulla ja mahdolliset löytyvät viat tai puutteet korjataan. Lisäksi pelissä ilmoitetut havainnot kohteista käsitellään ja tehdään tarvittavat korjaukset. Näin pidämme yhdessä huolta elintärkeästä sähköverkosta. Ahkeralla kuvaamisella keräät pisteitä, joilla saat lunastaa itse palkintosi huippuvaihtoehtojen joukosta!

Adventure Lab -sovellus

Adventure Lab -sovelluksessa voit suorittaa labeja eli seikkailuja. Seikkailu sisältää useamman lokaation. Lokaatiot ovat labin vierailtavia kohteita, joissa pitää vastata kysymykseen.

Sovelluksen voi ladata puhelimeen. Käytä samaa käyttäjätunnusta (nimimerkkiä) kuin Geocaching.com rekisteröitymisessä. Perustaso on ilmainen ja premium-jäsenelle hieman enemmän toimintoja.

Viim. päivitetty 22.4.2025

Löysitkö etsimäsi?

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram