Lepaan alue
Lepaan alue sijaitsee kauniissa Vanajaveden järvimaisemassa ja se tunnetaan erityisesti pitkästä historiastaan, puutarha-alan koulutuksesta sekä monipuolisista elämysmahdollisuuksista. Lepaalla yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla kulttuurihistoria, koulutus ja elinvoimainen maaseutuyhteisö.
Alueella toimivat Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Hämeen ammatti-instituutti (HAMI), jotka tarjoavat opetusta erityisesti puutarha-alalla. Ammattilaisia on koulutettu Lepaalla jo vuodesta 1910 lähtien. Nykyisin kampuksella opiskelee noin 400 opiskelijaa, ja henkilökuntaa on noin 40. Lepaan kampuksen puisto sai ensimmäisenä Suomessa arvostetun Green Flag Award -tunnustuksen, joka myönnetään korkeatasoisesti ylläpidetyille ja käyttäjäystävällisille viheralueille.
Joka vuosi alueella järjestetään Lepaa-näyttely, joka on Suomen merkittävin puutarha- ja viheralan tapahtuma. Tapahtuma houkuttelee 7000–10 000 kävijää niin ammattilaisten kuin harrastajien joukosta.
Lepaan vetovoimaa lisää myös yhdeksänreikäinen pay and play -golfkenttä, jossa peli-iloa ja rentoa yhdessäoloa vaalitaan. Pelaaminen on sallittua ilman green cardia, kunhan yhdellä seurueen jäsenellä se on suoritettuna.
Alueella sijaitsee myös Lepaan viini- ja puutarhatila, joka tuottaa paikallisia viinejä, oluita ja siidereitä. Tila on avoinna erityisesti kesäisin, ja se toivottaa vierailijat tervetulleiksi maistelemaan tuotteitaan ja nauttimaan tunnelmasta. Viinitilan vieressä on myös suloinen Lepaan savipaja, jossa valmistuu persoonalliset ja laadukkaat keramiikkatyöt. Lisäksi puistoalueet ja kasvihuoneet houkuttelevat runsaasti kävijöitä ympäri vuoden.
Lepaan luonnonläheinen ja rauhallinen ympäristö tarjoaa mainiot mahdollisuudet ulkoiluun, veneilyyn ja kalastukseen. Historiallisessa Lepaan kartanossa voi majoittua kulttuurimiljöössä, herkutella vohvelikahvilassa tai rentoutua kartanon rantasaunan lempeissä löylyissä.
Alueelta löytyy myös Lepaan Mamselli-tuulimylly, joka on rakennettu 1829 nostamaan vettä viljelyksille. Mamsellin läheltä löytyy myös hautausmaa 1400-1500 luvulta, josta on löydettävissä kartanon entisten omistajien hautoja. Portti ja kiviaita hautausmaalla on peräisin 1830-luvulta.